923 предписания са издали инспекторите на РЗИ за констатирани нарушения на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години.

Това показват данните от приключилата проверка, проведена в периода 15 септември - 15 октомври, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Регионалните здравни инспекции са проверили 2260 детски заведения в цялата страна. Най-често срещаните нарушения са свързани с осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липсата на пресен плод за подкрепителна закуска.

Като пропуски са посочени също предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки. Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба като също се допуска предлагане на пържени храни.

Вместо 100% натурални сокове от плодове се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини. Констатирани са детски заведения, които не спазват препоръките за ограничаване на захарта и захарните изделия.

Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите.

В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва специалист в областта на хранителните технологии.

В издадените предписания здравните инспектори изискват да не се допуска повторяемост на ястията, а също така най-малко два пъти в седмицата на децата да се предлагат нискомаслени млека. Като задължително изискване е посочено също в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря да се включва поне един представител от групата на зърнените храни и/или картофи.

Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол при изготвянето на храната за влаганите в нея количества сол и мазнини, както и прилагането на здравословни кулинарни технологии.

При неизпълнение на издадените предписания на отговорните лица ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции. За нарушения на здравните изисквания глобите при първо нарушение са от 100 до 1500 лв., а при второ - от 500 до 5 000 лв. За юридически лица санкциите достигат до 5 000 лв., а при повторно нарушение - до 12 000 лв., припомнят от Здравното министерство.