87 лица са осъдени за трафик на хора, като 72 са с ефективни присъди. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на форум за националния механизъм за подпомагане на жертвите на трафик, предаде Дарик радио.

Според изнесената от вътрешния министър информация регистрираните жертви на трафик у нас са 561. От тях 523 са жени, 79 са деца, като от тях 5 са малолетни.  Досъдебните производства, образувани от прокуратурата по случаите са 261.

По думите на Цветанов са необходими повече подобни информационни кампании, които да привлекат вниманието върху проблема. Според него усилията трябва да се насочат към пресичането на трафика на жени с цел сексуална експлоатация.

Увеличил се е и броят на децата, станали жертва на трафик.

На форума председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов каза, че тази година агенцията е работила по 37 случая с деца, изведени насила от страната. Те са бивали принуждавани да крадат, просят или са били подлагани на сексуална експлоатация.

Целта на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертвите на трафик, създаден с финансовата подкрепа на програма МАТРА и Холандия, е сътрудничество между различните държавни институции и гражданското общество за подпомагане на жертвите на трафик.