От министерството на правосъдието сезираха Агенция Държавна финансова инспекция (АДФИ) за четири обществени поръчки за затворите и за Фонд "Затворно дело", каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.

Поръчките са възложени от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/, Главна дирекция "Охрана" /ГДО/ и Държавно предприятие "Фонд затворно дело" /ДПФЗД/.

Поискана е проверка на обществената поръчка на дрехите на надзирателите в ГДИН, и за храненето на затворниците. Целта е да се проверят и вътрешните механизми за контрол.

Отстраниха от длъжност шефа на Софийския затвор

Отстраниха от длъжност шефа на Софийския затвор

Спрямо Десислав Трайков е образувано дисциплинарно производство

Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН - зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация в затворите и арестите. От министерството уточняват, че става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Договорът за дезинфекция е над 1 млн. лв. Има сигнали, че не са дезинфектирани всички площи

От Главна дирекция "Охрана" са обявили обществена поръчка за доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията.

В Държавно предприятие "Фонд затворно дело" ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

От правосъдното министерство са поискали Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери как са определяни цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки за затворниците. Заместник-министърът заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Приключила е проверката на сигналите за издевателства в затворите, съобщи Мария Павлова. Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата. Образувани са 6 разследвания, две са приключили с осъдителни присъди.

Случаите са от цялата страна - Бобов дол, Враца, Варна, Бургас.

Относно сигнали за нарушение на правата на затворниците, зам.-министър Павлова каза, че "няма установено такова действие за коментирания период, но лицето, срещу което е образувано производството е отстранено от изпълняваната от него длъжност, за да не пречи на производството". Нарушенията са свързани с реда на допуск, отдаване на затворнически труд и отдаване на т.нар. ВИП килии, каза тя и допълни, че не може да даде повече информация.

Заместник-министър Павлова присъства заедно с братята Кубрат и Тервел Пулеви на IX-ия турнир по бокс между затворниците от различни места за лишаване от свобода в страната. Мотото на спортното събитие е: "Не на наркотиците и агресията". В него участват 40 лишени от свобода от 9 затвора.