Най-доброто в мерките на правителството за справяне със сигналите с домашното насилие е, че има организационна структура между министерствата и синхронизиране на институциите. Това мнение изрази пред Нова телевизия адвокат Ивета Анадолска.

По думите ѝ мерките освен, че са пожелателни, дали това ще даде кураж на жертвата да се оплаче е отделен въпрос. Тя не смята, че мерките на властта ще помогнат на жертвите на домашно насилие да потърсят помощ. Всичко се извършва формално и затова няма резултати. За да се получи резултат, мерките трябва да бъдат конкретни и първите лъчи на надежда могат да се видят най-рано след година, посочи адвокат Анадолска.

Тя изтъкна, че има епидемия не само по отношение на домашното насилие, но се неглижират други сериозни поведения на насилие. Насилието в училищата и отношението към младото поколение към насилието е забавление и шоу, коментира адвокат Анадолска.

Според нея хубаво е, че правителството има идея да се занимава с насилниците, но нямат идея как точно да го направят. Като се взимат превантивни мерки как да се защити жертвата от насилниците, трябва да се вземат мерки и какво да се направи по отношение на насилника. Не може един насилник да се промени от днес за утре, посочи адвокат Анадолска, която настоя да се направят програми, в които да се включат психолози, за да работят с насилниците.

Психологът Лилия Стефанова добави, че насилието е навсякъде, включително и в езика на говорене. Жертвите на домашно насилие е важно да получат подкрепа, настоя Стефанова и добави, че когато осъзнаят, че са подложени на систематично домашно насилие нямат авторитет в лицето на родителите си, на които да се облегнат и са тотално изолирани от нормалния свят.

"Злото съществува като корен в човека, но се подхранва в средата", коментира Лилия Стефанова.

Интимна връзка, за да има домашно насилие: мъж, жена и трайност от 60 дни

Интимна връзка, за да има домашно насилие: мъж, жена и трайност от 60 дни

Това гласят приетите промени в Наказателния кодекс