Как се разпределят евросубсидиите в селското стопанство иска да разбере адвокат Сева Памукчиева. Тя осъди Държавен фонд "Земеделие" заради отказ да предостави информация за първите 300 души у нас, усвоили най-много евросубсидии като земеделски производители през последните 13 години от 2007 година насам. Сега Фондът трябва да й отговори, информират от БНР.

Целта на Сева Памукчиева е след получаването на информацията да провокира обществен дебат за това как се разпределят европейските субсидии в селското стопанство в България. "И ние трябва с малки стъпки да започнем да бъдем информирани за това", обясни адвокат Памукчиева.

От Фонд "Земеделие" се аргументирали за отказа си да предоставят тази информация с мотив, че това не е "от обществено значение".

Адвокат Памукчиева очаква фондът да предприеме "други действия, с които да заобиколи даването на информация".

"Това беше израз на трайното поведение на държавата тя съкровено да пази тайните, свързани с начина, по който се разпределят парите в нея", коментира Сева Памукчиева в предаването "Преди всички" на БНР. Според нея е изключително притеснително "защо е това пазене на тази информация".

Има и установена съдебна практика у нас, според която що се касае до бюджетни средства, то информацията за тяхното разходване винаги е обществена, уточни Памукчиева.

Не са разписани конкретни срокове, в които Държавен фонд "Земеделие" трябва да реагира на съдебното решение, уточни адвокат Памукчиева.

Сева Памукчиева се занимава с казуси, свързани със земеделието, от няколко години. От практиката си отчита, че "има доста сериозна разлика между начина, по който се развиват малките земеделски производители за разлика от големите".

Целта на европейските субсидии е да направят конкурентноспособни малките и средни земеделски производители, смята Сева Памукчиева. По думите й България има огромен потенциал в земеделието и се нуждаем от хора, които да намират икономически смисъл в това.

"От един конкретен момент нататък, когато вървим надолу в класацията кой получава субсидиите, има доста сериозна разлика", обясни Памукчиева.