Законът за адвокатурата е противоконституционен и неговата промяна трябва да стартира по най-бързия начин. За това настоя адвокат Райна Аврамова на пресконференция в БТА.

Поради противоконституционни разпореди на Закона, адвокатите настояват и за оставките на ръководствата на Българската адвокатура, на Висшия адвокатски съвет, на Висшия дисциплинарен съд и на Висшия контролен съвет. Аргументът им е, че те не защитават адвокатите и демокрацията в страната.

Законът за адвокатурата е в разрез и с българското, и с международно законодателство.

Адвокатските кантори претърсени след сигнал за неотложност от ДАНС

Адвокатските кантори претърсени след сигнал за неотложност от ДАНС

Цацаров: Адвокатите нямат имунитет за извършени престъпления

Адвокатите се противопоставят и на репресиите, които се предприемат спрямо техни колеги, а генезисът на недоволството е срещу Закона за адвокатурата и липсата на съдебен контрол.

"Адвокатите имат дълг да защитават българските граждани, но дали това ни се позволява в пълен обем", запита Аврамова.

Тя изтъкна, че редовите адвокати са подложени на дисциплинирани производства и самите адвокатски органи са манипулирани.

Адвокатите с обискирани кантори могат да осъдят България, смятат от Адвокатския съвет

Адвокатите с обискирани кантори могат да осъдят България, смятат от Адвокатския съвет

Законът не предвижда специална защита на адвокатските канторите, а на документите

Проблемът няма да съществува, ако се игнонира възможността жалбите и сигналите да се поддават от засегната страна. Особено важно е всички контролни органи да са наясно, че промените в Закона за адвокатурата трябва да стартират по най-бързия начин, за да защитят адвокатите, призова Аврамова.

"Ако ние бъдем органичавани от страх за наказание, ние няма как да защитим българските граждани и законно вменените ни функции", категорична е адвокат Аврамова.

Нейните аргументи срещнаха подкрепата и на адвокат Владислав Янев, който допълни, че адвокатите не могат да защитават изконните права на българските граждани поради противоконституционния Закон за адвокатурата.

Адвокат Янев настоява адвокатите да бъдат свободни и независими, а не да бъдат полагани на страх от постоянни репресии от действащите процесуални кодекси.

По думите му адвокатската професия е в тотална криза още от падането на режима на Тодор Живков досега.