Законът не предвижда специална защита на адвокатските кантори. Има законова защита на определени вещи и документи, които се намират в тях - книжа, досиета, компютърна техника и всички документи, които касаят отношенията адвокат - клиент. Те не могат да бъдат изземвани от адвокатската кантора.

Това заяви пред bTV Людмил Рангелов, заместник-председател на Висшия адвокатски съвет. Повод за думите му бе претърсването на адвокатски кантори преди Нова година от КПКОНПИ, Специализираната прокуратура и Спецсъда.

Адвокати: Грубо се погазва българското законодателство

Адвокати: Грубо се погазва българското законодателство

Има проблеми с достъпа до Единния регистър на Адвокатурата

Ако засегнатите подадат жалба в Европейския съд за защита правата на човека, България вероятно ще бъде осъдена, смята юристът.

В потвърждение на думите си той посочи нарушения при обиските в канторите на адвокатите. Едно от нарушенията е извършването на обиските през нощта. Проблем е ограничението да се обжалва съдебното определение, допуснало претърсването и изземване.

По думите на Ангелов, недопустимо е поемните лица, които са участвали в обиска, да са колеги на разследващите или дошли с тях. Рангелов уточни, че европейската практика в подобни случаи е поемните лица да са юристи, за да преценят дали това което се изземва е в категорията адвокатски книжа или досиета.

От НАП търсели акции на "Дунарит" в офиса на "Емко"

От НАП търсели акции на "Дунарит" в офиса на "Емко"

За днешното си "гостуване" от НАП са съставили протокол по ДОПК

Обиските са били направени в кантори на адвокати, които работят по дела, свързани със завод "Дунарит".

Според собственика на предприятието - Емилиян Гебрев, целта на обвиненията срещу него е да се придобие "Дунарит".

Собственикът на "Дунарит" убеден, че опитват да придобият бизнеса му

Собственикът на "Дунарит" убеден, че опитват да придобият бизнеса му

"Дунарит" още е под негово ръководство