Съдиите подкрепиха идеята за специализирани съдилища.

Припомняме ви, че по-рано днес от ГЕРБ предложиха да се създаде специализирано звено за разследване, специализирана прокуратурата и специализиран наказателен съд за дела срещу организираната престъпност.

Георги Колев, председател на СГС, обясни, че в момента 90% от делата за корупция и организирана престъпност се гледат в неговия съд.

Освен тях съдиите от СГС гледат и други дела. Според Колев добре трябва да се обмисли въпросът дали да се създаде спецсъд или спецзвено към съдилищата.

Единственият вариант в момента е да се сформират самостоятелни съдилища със самостоятелна администрация, изтъкна той. За спецзвено според него няма възможност за създаване на необходимите условия за работата му.

На противоположната идея бяха адвокатите.

Висшият адвокатски съвет счита, че няма нужда от създаването на специализирани съдилища, коментира адвокат Даниела Доковска.

Според нея проблемите в съдебната система и правораздаването са в досъдебната фаза.  По думите й такава е позицията и на ЕК.

Доковска коментира още, че НК е променен съвсем наскоро и призова да се видят какви са резултатите от тези промени. Чак тогава според нея трябва да се разгледа варианта за специализиран съд. Според нея с идеите на ГЕРБ се цели да се създаде съд за делата, които правителството на всяка цена иска да реши.

На същата позиция застана и Иванка Иванова от институт "Отворено общество". Тя представи резултатите от изследване на Центъра за либерални стратегии, според което средната продължителност на един наказателен процес е 841 дни, от които 535 дни са на етапа на досъдебната фаза.

В същото време идеята на ГЕРБ получи категорична подкрепа от Атака и Синята коалиция. Волен Сидеров коментира, че откакто ГЕРБ е на власт се наблюдава ефикасно справяне с организираната престъпност и добри резултати, каквито според него не е имало в последните 20 години.

Иван Костов призна, че е малка необходимостта от такъв съд, но все пак е добре да го има.

Опозицията в парламента бе против идеята. Татяна Дончева, която също се включи в дискусията, заяви категорично, че у нас проблемът е в досъдебната фаза.

Според нея и най-квалифицирания съдия няма да се справи с делото, ако има пропуски на досъдебна фаза. По мнение на Дончева има и други по-битови проблеми пред създаването на спецсъд.

След като 20 години търсим сграда на Софийски районен съд, творчески и неуспешно, не зная защо искате да влезете в казус да търсите нови зали, нови сгради и нова администрация?, обърна се към мнозинството тя.

Според нея в този съд може да се гледа всичко, ако има организирана престъпна група и то само по преценка на прокурора, че има наличие на такава. Дончева е на мнение да има специализирани звена към съдилищата, като призова да не се товари държавата с излишни разходи.

Ако не ви достигат зали, вземете някой остатъчен киносалон, както е било след 9 септември, предложи тя.

Дончева успя да се скара по време на дискусията с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Гневна реакция от нейна страна предизвика изказване на министъра по повод идеята за създаване на спецсъд. Няма защо да си зариваме главата в пясъка и да не казваме нещата такива, каквито са, започна Цветанов.

Чутата защитна реакция от някои организации и от една политическа сила или сдружение е съвсем обоснована. Защо? Защото ако се върнем в годините назад ще видим промените за „Ванко 1", един от инициаторите е г-жа Татяна Дончева, посочи силовият министър.

В отговор Дончева репликира: Извинявайте много, това е абсолютна лъжа и спекулация. И понеже се намираме в сградата, където можете да си направите справка, извинете. Нито съм инициатор, нито съм вносител, нито съм я изработила. Извинете, можете да си направите справка.

Вие сте човек, който я подкрепяше, изтъкна вътрешният министър. Нищо подобно, отговори Дончева.