Агенцията за бежанците и МВР вече ще обменят информация за провиненията на чужденците у нас. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Правителството одобри допълнение на Наредбата за Единната информационна система за противодействие на престъпността, с което се регламентира предоставянето на информация както за продължително пребиваващите в страната чужденци, така и за тези, които са у нас дългосрочно или постоянно.

Допълнението ще гарантира постъпване на пълната информация, необходима за бързото и качествено разследване. Целта е да се намалят престъпленията, което е от съществено значение за постигане на стратегическите цели относно подобряването на противодействието на престъпността.

Съгласно закона продължително пребиваващи в страната са чужденци, които са у нас не повече от една година.

Статут на дългосрочно пребиваване се предоставя на чужденец, който е пребивавал законно и без прекъсване в България в рамките на 5 години преди подаване на заявлението за разрешаване на дългосрочно пребиваване. След придобиването му статутът на дългосрочно пребиваване става постоянен, при условие че не са възникнали основания за отнемането му.