В страната ни влизат мигранти с агресивно поведение. Това обяви главният комисар на МВР Георги Костов по време на среща с кметове и кметски наместници в Малко Търново, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поводът за срещата е засиленият бежански поток. Тя е първата от поредицата предстоящи следващата седмица в пограничните общини.

Припомняме, че вчера стана ясно, че има огромен ръст на мигрантите в бежанските центрове у нас. 

Огромен ръст на настанените мигранти в бежански центрове у нас

Огромен ръст на настанените мигранти в бежански центрове у нас

Огромен наплив през последните няколко седмици

Костов обясни, че напоследък има признаци на изменение в профила на мигрантите, проникващи незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст. Изменен е и моделът им на поведение.

Георги Костов уточни, че се наблюдава подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форма на агресия. Тези изводи се правят въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на дирекция „Миграция”, както и центрове от открит тип на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на  потенциален военен конфликт, подчерта главният секретар на МВР. Той обърна внимание, че това са факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат. Вместо това, те трябвало да подават сигнали в Гранична полиция.

Костов увери, че към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение. Продължавала и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за внезапни проверки на автомобили за евентуален превоз на нелегални имигранти.

Главният секретар на МВР обяви още, че опитите за нелегално проникване през границата са намалели с близо 60 % в сравнение с миналата година. Той отбеляза, че в сравнение с миналата година миграционният натиск е изключително благоприятен.

Костов отбеляза, че и миналата година, в сравнение с Гърция, у нас са прониквали в пъти по-малко нелегални имигранти. Той подчерта, че това поставя пред нас предизвикателството за пореден път да докажем на европейските ни партньори, че границата ни продължава да е сигурна и професионално охранявана от силите на Гранична полиция, подпомагана от ГД „Национална полиция“ и от Българската армия.

Главният секретар на МВР призна, че за да бъде решен този проблем, е нужда подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество.

МВР очаква от хората в пограничните райони да сигнализират Гранична полиция, тъй като те са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината дали група е от незаконно проникнали мигранти.

Граничните полицаи щели периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри координацията между редовите служители по границата и населението.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев е категоричен, цитиран от кореспондент на БНР, че напрежение между мигранти и местни хора няма. Бежанците минавали по определени пътеки в Странджа, обясни той.

Междувременно, продължават полицейските акции в София. При поредната операция са заловени около 20 нелегални мигранти. Те са спипани при проверки в хостели в района около Централна гара, както и при акции по улиците в района. Чужденците нямали лични документи.

В последните два дни столичните полицаи отчитат намаление на заловените нелегални мигранти. Въпреки това ежедневните им акции ще няма да бъдат прекратени.

В интервю за националното радио зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че от началото на годината силовото министерство е спряло 29 000 опита за незаконно преминаване на границата от мигранти.

Полицията е задържала над 10 000 чужденци.

Гунев отбеляза, че август и септември са най-натоварените откъм мигрантски натиск по границите ни. Той смята, че сегашната мигрантска вълна е с около 30 % по-слаба от тази миналата година.

По данни към миналата седмица общо са задържани 10 209 чужденци. Във вътрешността на страната са били хванати по-голямата част от тях. 3200 са задържани на вход към държавната граница, а 2800 – на изход.

Филип Гунев отбеляза, че значително е намалял броят на сирийците, опитващи да преминат границата ни. 80 % от задържаните са афганистанци – предимно млади мъже. През юли в страната са задържани 2300 души, като от тях 1700 са били от Афганистан.

Обвиненията от страна на политици към МВР за недобра работа по охрана на българо-турската граница, Гунев окачестви като несъстоятелни.