Отчита се огромен ръст в броя на настанените в бежанските ни центрове. От началото на годината досега броят им се е увеличил пет пъти, като най-голям е ръстът през последните няколко седмици.

Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци, като до преди няколко седмици повечето от тях са си тръгвали почти веднага след пристигането си, а сега оставали тук.

„Почти никой не напуска вече центъра след регистрация, като си получи регистрационната карта. При проверките, които се извършват вечерно време и сутрин, се вижда, че много малко са напуснали”, обясни пред Нова телевизия Йордан Малинов, директор на бежанския център в Харманли.

Докато преди месец там е имало едва по 160-170 мигранти, сега броят им е близо 900.

Подобна е ситуацията в цялата страна. В момента на територията на бежанските центрове у нас са настанени близо 2 700 чужденци. През януари и февруари числото е било пет пъти по-малко.

Бежанската вълна може да ни удари като цунами, предупреди Кристалина Георгиева

Бежанската вълна може да ни удари като цунами, предупреди Кристалина Георгиева

Била много мощна

Най-много са бежанците в Харманли. С пълен капацитет са центровете във „Военна рампа” и „Овча купел”. Ръст има и при настанените в останалите лагери.

Сред основните причини за увеличаването на броя на настанените в бежанските центрове е прекъсването на пътя им към Западна Европа.

"На западната ни граница мерките са засилени, така че нормално е това да е сред нещата, каналите там да са прекъснати и да няма как да заминат за Западна Европа”, каза директорът на бежанския център в Харманли.

Самите бежанци също признават, че целта им е Западна Европа и затова сега изчакват в центровете.

Най-голямата част от чужденците у нас са от Афганистан. Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност, влизането от Турция в България не е невъзможно, ако знаеш на кого да платиш, но пътят е труден.