Закононарушения в сферата на енергетиката и злоупотреби при издаване на болнични листове обсъдиха работодатели и прокурори, съобщиха от прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Иван Гешев се срещнаха с ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). От страна на работодателите бяха председателят на АИКБ Васил Велев и изпълнителният й директор Добрин Иванов.

Малко по-късно от АИКБ заявиха, че са поискали от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на свободния пазар на електроенергия за нерегламентирани сделки и извършени престъпления на енергийната борса. 

Позицията на АИКБ е, че през последната година спекулативният ръст на цените на тока удря българската индустрия. Това влошава конкурентоспособността й на международните пазари, а в страната се оскъпяват стоките и услугите. Забавя се ръста на доходите.

"Категорично мога да заявя, че високата цена на електроенергията на борсата се дължи на злоупотреба с господстващото положение (пазарна концентрация) на група компании, които медиите свързват с едно лице", каза Васил Велев. Според него има тенденциозното бездействие от Български енергиен холдинг, ТЕЦ "Марица Изток 2" и др.

Велев припомни, че през месец юли т.г. на платформата "Ден напред" е имало дни, в които средната цена за 1 MWh базова мощност е била най-скъпата в цяла Европа. Имало дни, в които стойността й е между два и три пъти по-висока от средната за ЕС.

Работодателите са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Прокуратурата и Европейската комисия. 

Петкова препоръча недоволните за цената и доставките на ток да сезират КЕВР

Петкова препоръча недоволните за цената и доставките на ток да сезират КЕВР

Големите разлики в цената на тока на енергийната борса не са драматични, увери тя

Другата тема, която от АИКБ постави на срещата бе злоупотребата с болнични листове. Поемането на първите три дни от болничните от работодателя облекчавала измамите. Тази практика бе въведена от 2010 г.

Работодателите предлагат първите три дни от болничните да не се плащат нито от предприятието, нито от осигурителния институт.

За последните три години има общ ръст на броя на издадените болнични листове, като около празнични и почивни дни издаването им се увеличава с близо 1/3.

Най-много болнични листове спрямо наетите работници и служители се издават в Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник и Габрово. Следват Пловдив, Враца, София, Благоевград и Велико Търново.

По данни на АИКБ най-голямо увеличение за периода 2016-2018 г. има в София-област и София-град - съответно 12,64% и 9,42%.

След тях се нареждат Шумен, Ямбол, Пловдив, Русе и Враца. Според НОИ увеличението на разходите за временна нетрудоспособност, след като на годишна база стойността на изплатените от НОИ болнични е над 550 млн. лв. За последните три години имало 10 000 отменени болнични листове и само 20 наказания.

Подобна среща имаше и с Асоциацията на банките.