Държавната енергетика осигурява около 60% от търгуваната електроенергия на борсата. Това, което се получи като фрустрации - има компетентен орган - КЕВР и всеки, който разполага с данни за нарушения, би могъл да го сезира. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Тя препоръча на бизнесът да купува ток на базата на двустранни договори. "Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват", заяви Петкова. 

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, негодува АОРБ

Припомняме, преди ден работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" за ден на доставка към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. По техни данни базовата цена за мегаватчас е достигнала 195,40 лв. при цени на офпик и пик съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. От АОРБ подчертават, че това ценово ниво надхвърля два пъти средноевропейското. 

По думите й платформата "Ден напред" е създадена да удовлетворява потребностите от електрическа енергия само по отношение на определени флуктуации - ако в определен момент някой има необходимост от допълнително количество енергия, да се излезе на тази платформа и да се закупи оттам.

Относно голямата разлика в цените на енергийната борса през последните дни министър Петкова заяви, че държавата спазва стриктно нормите, които са разписани в Закона за енергетиката

Шефът на НЕК недоволства от манипулации на енергийната борса

Шефът на НЕК недоволства от манипулации на енергийната борса

Изнесен и платен е ток за над 700 млн. лв., Илиев обвинява законодателството

След промените в Закона от 2018 година цялото количество електрическа енергия от всички производители на ток се търгуват само на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, увери тя.

Според Петкова може да се говори за промени в Закона за енергетиката на базата на анализ. Не е логично да се правят анонси за промени в закона. Целта на днешното заседание (на енергийната комисия - б.р.) беше да чуем всички засегнати страни. Да обсъдим ситуацията към настоящия момент, каза министърът на енергетиката.

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас
Обновена

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас

Дружеството, купило ЧЕЗ, очаква до края на годината да има всички разрешения

Теменужка Петкова увери, че БНЕБ работи, както всяка една друга борса в Европа. Големите разлики в цената на БНЕБ не са изключения и не са драматични, смята Петкова. Проблемът е само за тези предприятия, които не са успели да си закупят електрическа енергия на базата на двустранни договори, затова те са купили чрез платформата "Ден напред", обясни тя.

Според нея от БЕХ предлагат електричество до 800 мегавата на всеки час. Сега са около 600 мегавата. Стартира се от 44 лева, каза Петкова. От НЕК предлагат 13 млн. мегаватчаса, а АЕЦ "Козлодуй" - 3 мегаватчаса.

Влизат в сила по-високите цени на тока и парното

Влизат в сила по-високите цени на тока и парното

От днес пенсиите също се увеличават