Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) подаде сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществена поръчка за застраховане на Община Силистра.

Поръчката с прогнозна стойност 55 882,35 лв. е с предмет застраховане на общинските моторни превозни средства и недвижими имоти и е открита на 18 март тази година от кмета на Силистра.

Мотивирайки се с извънредното положение, Община Силистра не е организирала състезателна процедура, а чрез пряко договаряне възлага поръчката на досегашния изпълнител ЗАД "АСЕТ ИНШУРАНС" за срок от още 12 месеца.

В тази връзка от АКФ отбелязват, че заобикалянето на конкурса е нарушение на закона за обществените поръчки, което не можело да се оправдае с извънредното положение в страната.

Бойко Станкушев, директор на АКФ подчертава, че случаят в Силистра показва тенденция извънредното положение да служи като основание за заобикаляне на законови процедури.

В мотивите за решението си община Силистра изтъква, че извънредното положение от 13 март 2020 г. не позволявало да се спазят предвидените по закон срокове за открита или друга състезателна процедура. Тъй като подновяването на застрахователните полици на автомобилите и имотите на общината е "неотложно", се пристъпило към пряко договаряне за още дванадесет месеца с досегашния изпълнител на застрахователните услуги, ЗАД "АСЕТ ИНШУРАНС", който единствен предоставя тези услуги на Общината през последните 3 години.

Според АКФ обаче Община Силистра е била длъжна да обяви процедура за обществени поръчки още преди въвеждането на извънредното положение. Полиците изтичали на 29 март, а общината обявила обществената поръчка едва 11 дни преди изтичането им, на 18 март.

От Антикорупционния фонд посочват още, че извънредното положение в страната не пречи по никакъв начин на провеждането на обществените поръчки.

Във всички останали случаи ЗОП не е отменен и следва стриктно да се прилага от възложителите, които имат отговорността да харчат икономично, прозрачно и законосъобразно публични средства, категорични са от АКФ.

Те са на мнение, че по този начин кметът на Силистра е ограничил възможността на други застрахователни дружества да участват в процедурата и така е нарушил принципа на свободната конкуренция.

Поради тези причини АКФ е подал сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с молба за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществената поръчка на Община Силистра от 18 март 2020г., както и на възлагането и изпълнението на поръчките за застраховане на общинско имущество в периода 2017 г. - 2020 г.