Антикорупционният фонд (АКФ) разследва случай от 2017-та, при който Мартин Божанов - Нотариуса се е оказал случаен свидетел по дело на бившия прокурор във Върховната касационна прокуратура и по настоящем пенсионер Николай Соларов, съобщи БНТ.

Според информацията на АКФ делото е започнало след скандал на пътя, в който участват млада жена и прокурора. Казусът се заплита, след като адвокатът на жената Галя Гълъбова подава сигнал в Инспектората на ВСС и настоява да се проучи каква е връзката между прокурора и Нотариуса. Впоследствие нарушения не са открити, а по-късно нейната подзащитна е осъдена и санкционирана.

Соларов разказва, че жената го е нападнала физически, започнала да го дере в автомобила и да пищи. Той отишъл в болница и извадил медицинско. Започнал и дело срещу жената за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

По думите на Николай Соларов на 3-4 метра от развитието на инцидента е имало над 20 души, които са чакали да отворят банката и баровете.

Три месеца проверяват участвали ли са съдии в групата на Нотариуса

Три месеца проверяват участвали ли са съдии в групата на Нотариуса

ВСС създаде специална временна комисия

Антикорупционният фонд е извадил протоколи и информация, че сред свидетелите били бившият съдия и понастоящем адвокат Велимир Атанасов и придобилия известност като Нотариуса.

По думите на адвокат Гълъбова още през 2021 г. е провела консултация с гръцкия бизнесмен Дикос и го посъветвала да даде гласност на събитията, свързани с Нотариуса. Тя посочва, че тогава Дикос се е съветвал с Каламарис по телефона, когато Каламарис е разбрал името й и, че всъщност те искали да я ангажират по делото.

"Каламарис споделил, че това е много опасна игра да ангажират точно мен, защото в негово присъствие, две години по-рано, а именно 2021 г., така изчислявайки като период, той е присъствал на разговор между Мартин Божанов и служители на ДАНС , в който разговор Мартин Божанов ме е поръчвал именно във връзка с тези мои сигнали", допълва адвокат Гълъбова.

Гръцкият бизнесмен Каламарис заявил, че твърдението на юристката не отговаря на истината и, че лично не се е виждал с Нотариуса - човек, който според него им е създавал големи проблеми. Изрази готовност да завежда дела за неверни твърдения.

В същото време от АКФ излязоха с информация, че е възможно Нотариуса да е бил доброволен сътрудник на служби.

Три месеца проверяват участвали ли са съдии в групата на Нотариуса

Три месеца проверяват участвали ли са съдии в групата на Нотариуса

ВСС създаде специална временна комисия