В края на месеца Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа казуса с незаконния строеж от страна на Златка Добрева, майка на Делян Добре, номинирания за министър на енергетиката политик от скорошния проектокабинет на ГЕРБ, съобщи Антикорупционният фонд (АКФ).

От АКФ задават редица въпроси като възможно ли е дървен павилион да се надстрои в четири пъти по-голяма масивна сграда? Може ли да е валидно едно разрешение за строеж, ако инвестиционният проект не е одобрен от главния архитект, а визата за проектиране е обявена от съда за нищожна?

Казусът се налага да бъде разглеждан във ВАС заради решение на съдия от Пазарджик, противоречащо на правната и житейска логика - съдя Ева Пелова от Административен съд - Пазарджик - и е от 2019 година.

ВАС обяви за незаконна още една постройка на Румен Гайтански на язовир "Искър"

ВАС обяви за незаконна още една постройка на Румен Гайтански на язовир "Искър"

Строежът на "Био майнинг" подлежи на събаряне

Тогава през ноември Златка Добрева придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността "Атолука" край родопското село Равногор, община Брацигово, като по-късно павилиона е разрушен и от септември 2023 г. тече интензивно строителство в нарушение на закона, за което няма реакция от общинската власт в Брацигово и прокуратурата.

От АКФ посочват, че строежът е незаконен на редица основания, като например, че визата за проектиране, издадена от община Брацигово на Добрева, е за надстрояване на съществуваща сграда - въпросният дървен павилион, който е разрушен, но все пак в края на 2020 г. общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион.

Община Брацигово е длъжна да уведоми притежатели на съседни имоти за строителните планове, но това не е направено. Въпреки това собствениците обжалват в срок.

По едното от делата ВАС вече се произнесе през 2023 г., обявявайки визата за проектиране за нищожна. По другото, оспорващо разрешението за строеж, издадено без одобрени инвестиционни проекти, предстои първо заседание на 24-ти септември. Това дело стига до ВАС за втори път, след като жалбоподателят оспорва решение на съдия Ева Пелова от Административен съд - Пазарджик.

АКФ се жалва на двама министри за незаконния строеж на плаж "Смокиня"

АКФ се жалва на двама министри за незаконния строеж на плаж "Смокиня"

Фондът сигнализира за бездействие от страна на кмета на Созопол и РИОСВ-Бургас

От своя страна Пелова води делото, като взима някои противоречиви решения: приема няколко технически експертизи, които по безспорен начин доказват липсата на валидна строителна документация и изпълнението на строежа в нарушение на застроителния план, но в началото на миналата година прекратява делото с аргумент липса на правен интерес от страна на жалбоподателя.

През юни 2023 г. ВАС връща делото за разглеждане по същество. Съдия Пелова провежда няколко заседания за събиране на доказателства, неотносими към спора, включително такива относно имоти на жалбоподателя. Решението е издадено на 19-ти април и според него действията на община Брацигово са законосъобразни, а многобройните сигнали, подавани от жалбоподателя до общината и други институции "по никакъв начин не допринасят за изясняване на обстоятелствата по делото".

Според правният екип на АКФ твърденията на жалбоподателя се потвърждават от приетите по делото технически експертизи.

Експертизите сочат, че инвестиционният проект не спазва застроителния план и променя конфигурацията и местоположението на определеното петно, разполагайки го в контраст със съществуващите вилни сгради и по линията на уличната регулация. Сградата е в голяма близост до другите сгради, като е прекъснат достъпът до една от тях.

Столична община сезира ДНСК за незаконното строителство в Студентски град

Столична община сезира ДНСК за незаконното строителство в Студентски град

Проверката, назначена със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова

В разследването си от АКФ посочват, че в проекта не е отбелязана височината на сградата, както и не е съгласуван по надлежния законов ред с "Архитектурна", "Конструктивна", "Електрическа", Водоснабдяване и канализация", "Отопление, вентилация, климатизация", "Геодезическа" и "Пожарна безопасност". Положен е единствено и само печат на "Общинска администрация - Дирекция СА". Според съдия Пелова, обаче, "инвестиционният проект е надлежно одобрен".

Лора Георгиева от правния екип на АКФ отбелязва, че решение се издава само със съгласуване с компетентните органи, като в случая това е главния архитект, но неговото име, подпис и печат липсват.

Дни след подаване във ВАС на касационна жалба срещу решението на съдия Пелова, в адвокатската кантора, представляваща жалбоподателя, пристига прелюбопитно писмо от Катя Вълкова, инспектор по приходите към Териториална дирекция Пловдив на Националната агенция по приходите. Вълкова изисква от адвокатското дружество да предостави сключени договори за правна помощ с жалбоподателя, а при липса на такива - да даде писмени обяснения за вида на извършените услуги и размера на получените възнаграждения, пишат от Антикорупционния фонд.

ВАС разпореди премахването на двуетажна сграда в парк Росенец

ВАС разпореди премахването на двуетажна сграда в парк Росенец

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване

Паралелно със съдебните спорове тече и строителството на семейство Добреви - факт, който сам по себе си прави строежа незаконен, като Георгиева обяснява, че "няма как строителни книжа да са в сила докато се оспорват в съда и тук възниква още един въпрос към кмета на Община Брацигово: защо не са предприети ефективни мерки за спиране на незаконната строителна дейност,"

Кметът на Брацигово Надежда Казакова, издигната от ГЕРБ, неколкократно е приканвана от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик да изпълни правомощията си, но резултат липсва.

В писмо от 1-ви февруари 2024 г. ДНСК дава на Казакова срок от десет работни дни да издаде заповед за спиране на строителството и да забрани достъпа до строежа. От своя страна кметът отговаря на ДНСК и твърди, че е издала подобна заповед на 28-ми март. През април, началникът на ДНСК е отстранена от поста си дни след встъпването в длъжност на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова.

На 9-ти май кметът на Брацигово Надежда Казакова издава нова заповед, с която отменя заповедта от 28-ми март за спиране на незаконното строителство.

АКФ продължава да среди случая.

Строеж без документи е открит при проверка в Пасарел , възложена от ВАП

Строеж без документи е открит при проверка в Пасарел , възложена от ВАП

МЗХГ е установено, че има наличие на „груб строеж“