ГДБОП работи ежедневно по фалшиви профили, с които се извършват евентуални измами, а случаят Александър Николов - Спас от Кочериново е един от тях, но е станал медийно известен заради това, че е имало измамени журналисти.
Това заяви Началникът на "Трансгранични престъпления" в ГДБОП Явор Колев по време на представянето на резултатите от проведената конференция за киберпрестъпността и киберсигурността в София.

Американски агент обучава 50 служители на ГДБОП за киберпрестъпленията

Американски агент обучава 50 служители на ГДБОП за киберпрестъпленията

Български представител отива в центъра по киберпрестъпност на Европол

Стана ясно, че към този момент Спас се разглежда като заподозрян, тъй като към момента на задържането му няма достатъчно данни за престъпление. Колев заяви, че все още идват пострадали и продължава събирането на доказателства. "На правоохранителните органи им трябва време да докажат едно престъпление", обясни Явор Колев.

Той посочи, че кражбата на самоличност, както и кражбата на лични данни са сериозни проблеми не само у нас, но и в целия Европейски съюз.

Спас от Кочериново признал пред ГДБОП, че е Александър Николов

Спас от Кочериново признал пред ГДБОП, че е Александър Николов

Спас Василев остава в ареста

Ще има много по-строги закони за кражба на лични данни, като в момента се пишат нормативни документи, които ще съдържат по строги мерки, посочи Колев.