Прокуратурата не е протестирала присъдата на втора инстанция на Алексей Петров по делото "Октопод", съобщават от "24 часа".

Това означава, че сагата приключва и за тримата оправдани.

Припомняме, през 2018 г. Специализираният наказателен съд оправда Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил топалов по няколко обвинения и осъди условно Марчело Джотолов и Янко Попов за изнудване на бивш полицай.

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил присъдата на първата инстанция. След това прокуратурата не е протестирала пред ВКС. Осъдените условно обаче обжалват.

Спецсъдът окончателно оправда Алексей Петров по делото "Октопод"
Обновена

Спецсъдът окончателно оправда Алексей Петров по делото "Октопод"

Делото започна през декември 2011 година

Това е едно от трите дела, започнали след акцията през февруари 2010 г. Т.нар. "Голям Октопод" обаче така и не стигна до съда. По него беше обвиняем и Пламен Стоянов-Дамбовеца, а разследването беше за източването на "Кремиковци". Обвиненията бяха свалени.

Другото дело - "Нежния Октопод", е за сводничество и още е на първа инстанция в Спецсъда.

"Малкия Октопод" пък приключи окончателно с липсата на протест пред ВКС. Той беше за изнудвания отпреди над 20 години. По същия начин прокуратурата се отказа да протестира и оправдателните присъди за Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото ЕВН.

Срещу Алексей Петров започна и дело за пране на пари от работата му като консултант по окрупняване на мобилни мрежи в страната. Той обаче беше оправдан и по него през 2017 г.

Делото "Октопод" тръгна, Ал. Петров с шестима адвокати

Делото "Октопод" тръгна, Ал. Петров с шестима адвокати

„Това, което се случва е продължение на политическата репресия от страна на премиера Бойко Борисов спрямо мен”, коментира пред журналисти в кулоарите на съдебната палата Алексей Петров, малко след като делото тръгна.