Европейският съд по правата на човека постанови поредните си осъдителни решения срещу България.

Те са в полза на Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците – четиримата от задържаните в началото на 2012 г. в показната акция „Октопод” на МВР под ръководството на Цветан Цветанов в първия мандат на премиера Борисов. 

Общо 114 000 лева ще плати държавата на част от задържаните

Задържането им беше заснето и разпространено от пресцентъра на МВР (видеото тук), като според запознати, за да изглежда респектиращо пред камерите, се е наложило някой от кадрите да бъдат повтаряни.

В решението си съдът в Страсбург отбелязва широко отразените в медите полицейски операции. Констатирани са няколко нарушения – на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедливо процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.

Равносметката след присъдата е общо 90 00 евро обезщетение за Пламен и Йордан Стоянови и семействата им.

15 000 евро за Антон Петров и съпругата му и 9000 евро за Алексей Петров.

Припомняме, за групата, ръководена от Алексей Петров, беше съобщено, че се е занимавала с рекет, изнудване и заплахи, пране на пари, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци и сводничество.

В българската съдебна система обвиненията по операцията "Октопод" бяха разделени в последствие на няколко дела.

И в момента в Софийски градски съд продължава т.нар. дело „малък октопод", което е срещу Алексей Петров и още няколко души, обвинени в изнудване, станало през 90-те години на 20 век.

Голямото и основно дело „Октопод” бе окончателно прекратено, след като прокуратурата така и не успя да докаже престъпленията.

Лаконично премиерът Борисов коментира в студиото на БНТ казуса с присъдата от ЕСПЧ и то на фона на настоящите полицейски операции. Борисов заяви, че вече урокът е научен и се действа много внимателно – без нито една квалификация, която да е дадена по време на арест или пресконференция.

БНР припомня, че миналата година, пак заради операции в мандата на Цветан Цветанов, Европейският съд по правата на човека осъди България заради варненската полицейска акция "Медузите" и изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".