Сделката, заради която бившият съветник на ДАНС Алексей Петров е обвинен за пари, трябвало да се изучава в часовете по предприемачество. Такова мнение изрази самият той преди днешното първо заседание в Софийския градски съд. Съдия Александра Йорданова не даде ход на процеса, тъй като отсъстваше адвокатът на Петров - Ина Лулчева.

Петров е обвинен за изпиране на над 3.3 млн. лева, като парите са били присвоени от две фирми. Според обвинението, престъпленията са извършени в периода 2006-2008 г. Подсъдими с Петров са още двама - Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Разследването срещу тях е започнало през 2013 г.

Пред журналисти Петров посочи, че приема делото с най-добро чувство на удовлетворение, защото ставало дума за една уникална сделка, свързана с чуждестранни инвестиции в огромни размери, където си е свършил работата по най-добрия начин.

Той заяви, че е получил повече от 7 млн. лв., не ги изнесъл в офшорни фирми и си е платил данъците. "Получил съм благодарности, включително и бонус -100 000 лв., от които дадох на театър "София" някога, в лицето на Доротея Пламчева и Стефан Цанев", коментира Петров.

Лично той е осъществил сделката като посредник. "Става дума за Обединени кабелни мрежи, сега известни като компанията "Близу", придобити от американския инвеститор", посочи Петров и допълни, че би направил и днес сделката по същия начин.

"Смятам, че тази сделка трябва да бъде преподаване в часовете по предприемачество", изтъкна бившият съветник на ДАНС. "Обвиняват ме, че съм осъществил ефективно предприемачество", отсече бившата барета.

За обвинението срещу себе си, Петров смята, че се касае за: "некомпетентност и амбициозност, клоняща с някаква форма на неравновесие, отколкото поръчково изпълнение".

"За мен е радост, че обществото ще разбере как съм си изкарвал парите", подчерта бившият съветник на ДАНС.

"Просто стърча и това ми е проблемът", анализира Петров и отговори на въпрос, че с това си обяснява и атентата срещу себе си. Той се надява, че извършителите ще бъдат разкрити.

Запитан дали има информация, кой може да го е поръчал, Петров отговори: "Да кажем- да". Въздържа се от повече информация, но не отрече, да е имал контакт с евентуалния поръчител: "Би било логично", лаконичен бе по този въпрос.

Петров коментира и какви са очакванията му за развитие на кампанията за изборите и какво очаква от самите избори. "Като пищна сватба, на която се обещава много".

За споразумението СЕТА, което във вчерашния ден разбуни духовете, той коментира, че от една страна би било полезно, а от друга - унищожително за малкия и средния бизнес.