Възрастна жена от Костенец е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от ОДМВР-София.

Около 16.55 часа тя потърсила помощ от органите на реда. Разказала, че два часа по-рано на домашния й телефон се обадил непознат, който се представил за служител на полицията. Казал й, че синът й е причинил катастрофа в района на Стара Загора, при която е загинало малко дете, като трябвало да се дадат 45 000 лева "за кръвнина". Мнимият полицай успял да убеди разтревожената пенсионерка да изтегли наличните в банковата й сметка 5000 лева. Жената спазила инструкциите и предала всичките си спестявания на мъж, който след това изчезнал в неизвестна посока.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК.

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

19-годишен е привлечен към наказателна отговорност като помагач

От полицията отправят и емоционален призив: "ОДМВР горещо апелира: Не давайте пари, поискани по телефона от непознати! Рискувате да бъдете измамени!"

От Областната дирекция на МВР предупреждават, че, ако непознат твърди в обаждане по телефона, че е полицейски служител и помоли за съдействие, като за целта иска "само" да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, той извършва опит за измама. От ОДМВР уверяват, че полицията не търси съдействие от гражданите по такъв начин.

Съветват при получаване на подобно обаждане да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърси контакт с близките и да се провери дали казаното по телефона е вярно. Призовават при дори най-малки съмнения незабавно да се сигнализира на тел. 112, в най-близкото управление на МВР, да се съобщи на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района. "В никакъв случай не давайте пари на ръка на непознати", подчертават от полицията.