Телефонни измамници успяха да измъкнат над 22 000 лева от четири жертви, съобщават от полицията.

Само през вчерашния ден две пенсионерки от Варна са станали жертва на телефонни измами за над 16 000 лева. 80-годишна баба била измамена по схема за оказване на съдействие на полицията при операция за залавяне на телефонни измамници. Тя хвърлила през терасата на непознат 14 400 лева.

88-годишна старица пък била „ужилена” по схемата за близък, нуждаещ се от скъпоструваща операция. Тя хвърлила на непознат найлонова торба с 1640 лева.

Двама бургазлии са станали жертви на телефонни измами вчера. 72-годишен мъж от комплекс „Зорница” е бил измамен по схемата „капаро за закупуване на климатици” за сумата от 2000 лева. Измамникът е 21-годишен варненец.

В капана на „ало” измамниците попаднал и 60-годишен бургазлия от комплекс „Меден рудник”. Той бил измамен по класическата схема с пострадал роднина. Разделил се със сумата от 4129 лева. Парите хвърлил през терасата на апартамента си на непознат, дошъл на адреса.

От полицията отново съветват гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати. В никакъв случай не трябва да се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин, подчертават криминалистите.

Те съветват в подобни ситуации да се запази хладнокръвие и незабавно да се потърсят близките. Пари на ръка да не се дават в никакъв случай.

От пресцентъра на МВР призовават хората, които са станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят и да потърсят помощ и на тел. 112.

Ако сигналът е подаден своевременно, измамниците биват задържани по-лесно.

За предотвратяването на измамите много помагат и честите разговори с по-възрастните ни роднини, които са най-уязвимата група и най-често стават жертви на подобни престъпления, отбелязват още от полицията.