Вирусът AH3N2 - "Уисконсин" е човешки грипен вирус. В момента той е причинител на грипната епидемия в София, при която вече има заболели 210 човека на 30 000.

Това каза на днешния брифинг, посветен на грипната епидемия в София, грипните вируси и превенцията, директорът на Института по микробиология при БАН проф. д-р Ангел Гълъбов.
Проф. Гълъбов уточни, че вирусът "Уисконсин" е твърде близък до вируса AH3N2 - Калифорния, който атакува нашата страна миналата зима.

Смятам, че част от населението, което е боледувало миналата година има вероятност да боледува по-малко или изобщо да не боледува, уточни Гълъбов.
В момента вирусът "Уисконсин" е разпространен само в Северна Европа, в частност

Скандинавия, а в Западна и Централна Европа нямаме информация за заболели от този вирус, посочи Ангел Гълъбов.
Директорът на Института по микробиология при БАН подчерта, че борбата с грипните вируси преминава на два основни етапа.

Първият етап е свързан с посещението при личния лекар, който трябва да установи дали пациента е болен от грип, след което започва с лечение с т. нар. химиопрепарати, които по същество са противогрипни вещества.
Това са Remantadin, Tamiflu, Esperitoks N. Тези препарати водят до усилване на имунната система, уточни проф. Гълъбов.

Той припомни симптомите, характеризиращи заболяването от грип - обща отпадналост, болка в тялото, кашлица.
Епидемичният грип се различава от другите респираторни заболявания, тъй като той уврежда чувствителните лигавици, горните дихателни пътища, малките съдове, белите дробове, като при последното увреждане грипният вирус може да предизвика пневмония.

Ако не бъдат взети навременни мерки, може да се стигне до увреждане на сърдечния мускул и жлезите с вътрешна секреция, уточни проф. Гълъбов.
Той подчерта, че колкото по-рано се вземат мерки и започне ефективно и своевременно лечение с Remantadin, толкова по-малки са пораженията от грипа.

Проф. Гълъбов уточни, че не е голям привърженик на лечението с антибиотици, което е практика при заболяването от грип на много лекари. Те трябва да останат като крайна мярка.
Въпреки това като антибиотик, който би бил полезен на болния при тежки случаи, смятам, че ще се свърши работа Sulamid, посочи Гълъбов.

Въпреки всичко с антибиотиците трябва да се подхожда много внимателно, защото лечението с тях крие рискове, уточни Гълъбов.
Той допълни, че наличните ваксини Ваксигрип и Инфловак, които се използват в момента, при здрави хора гарантират 70% протекция от грипни заболявания. При децата защитата е на 55%, уточни проф. Гълъбов.

Той допълни, че най-голяма е заболеваемостта и смъртността във възрастовия диапазон от 12 до 35 години.
Колкото до споменатите по-горе химиотерапевтици Remantadin, Tamiflu, Esperitoks N, те не трябва да се прилагат при бременни, хора с увреден черен дроб и такива, които имат бъбречни заболявания, уточни проф. Гълъбов.

За борбата си вирусите, ние работим в три направления. Първото направление е изследване за чувствителност на изолираните грипни вируси към препарата Remantadin. Второто направление се състои в изследването на процеса на оксидантен стрес, в това число и прилагането на антибиотици от група А и Е.

От друга страна при третото направление изследваме възможността Remantadin в неголеми дози, които дават т. нар. ефект "индиго", да бъде приложен в комбинация с други препарати.

Според експерта в София също трябва да бъде обявена грипна ваканция - а да се намали заболеваемостта.
Но в крайна сметка, уточни Гълъбов, решението за това го взима софийската здравна служба.

В заключение той каза, че очаква в първата половина на февруари грипната епидемия да затихне.