Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Валентин Николов и главният прокурор Борис Велчев подписаха споразумение, съгласно което прокуратурата ще дава пълна информация за всички досъдебни производства, за да може комисията да следи хода на делата.

Работата с парламентарната комисия не е просто формална, коментира Борис Велчев и допълни, че прокуратурата не разглежда комисията като някаква пощенска кутия, а като партньор в анализа на определени процеси.

Главният прокурор изтъкна, че прокуратурата се отнася с голяма доза чувствителност към всяко забавяне на техни сигнали. "Своевременната реакция на прокуратурата по сигнали, дошли от парламента, са израз на уважение към самия парламент", подчерта той.

В случаите, в които комисията прецени, че има неоправдано забавяне, ръководството на прокуратурата ще бъде сезирано за предприемане на мерки за корекция на тези обстоятелства, обясни още главният прокурор.

Той изрази надежда, че използването на информационната технология ще направи работата и на комисията, и на прокуратурата по-ефективна.

Валентин Николов от своя страна подчерта, че преговорите за подписването на това споразумение се водят повече от месец.

Досега комисията беше изпаднала в една бумащина и кореспонденция, която е напълно излишна, коментира Николов.

Имаме необходимото желание и воля да се борим с корупцията и с днешния акт го доказваме, допълни още Николов.

По думите му на първо време само един човек ще има достъп до системата, а самата тя няма да съдържа класифицирана информация. Комисията обаче ще има достъп до всички досъдебни производства и постановления на прокуратурата.