Общо 27 килограма хероин на стойност около 2.5 млн. лева по цени на съдебната система са открили антимафиоти при съвместна операция на територията на няколко областни дирекции на МВР.

Към 14.00 ч. вчера на ГКПП-Капитан Андреево служители на Митница Свиленград са спрели за проверка лек автомобил с разградска регистрация.

В автомобила пътували 23 и 24-годишен мъж от село Подайва, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В специално пригоден тайник под шофьорската седалка на автомобила са открити 26 пакета с кафяво прахообразно вещество, което при полеви тест реагирало на хероин. Общото количество на намерения наркотик е 26.920 килограма.

За случая незабавно са уведомени служители на сектора за борба с организираната престъпност в ОДМВР - Хасково и е образувано досъдебно производство.
В рамките на първоначалното разследване е изяснено, че двамата пътници от автомобила са напуснали страната на 16 януари през ГКПП-Лесово.

Установени са и получателите на пратката (на 52 и 31 години) съответно от с. Подайва и от Велики Преслав. Те наели и уговорили двамата пътували в автомобила да предприемат пътуването до Турция и да осъществят пренасянето на наркотика.

При пътуването до Турция двамата били придружени от друг автомобил с хасковска регистрация, шофиран от 26-годишен мъж от Шумен.

Именно той успял да зареди в Истанбул тайника на автомобила с разградска регистрация с хероин и го предоставил на двамата шофьори с инструкции да влязат в България на другия ден като минат през ГКПП - Капитан Андреево.

Предприета е акция за проследяване на пратката и задържане на извършителите с участието на антимафиоти от Хасково, Разград, Шумен и Търговище и под прякото ръководство на прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково.

При предприетите съвместни действия вчера вечерта в Разград, близо до кръстовището за Исперих, са задържани единият получател,  приятелката му и синът му, добавят от МВР.

Днес по обед в Шумен са установени и задържани мъжът, заредил тайника и вторият получател на хероина.

При последвалите обиски, претърсване и конфискуване, са открити и иззети мобилни телефони, карти за телефони, ключове за автомобили, документи и 11.5 грама хероин.

В дома на единия получател, за когото била предназначена пратката в с. Подайва, е намерен пистолет с боеприпаси за него, 9 фалшиви банкноти с номинал 200 евро, както и голямо количество неистински банкноти по 100 долара, а също електронна везна, малко амфетамин.

Обиск е извършен и в дома на сина му, където са открити електронни везни, мобилни телефони и карти за телефони.

От имот в с. Къпиновци са иззети намерените два газови пистолета с патрони и други вещи, свързани със случая.
Претърсени са и двете жилища и седем автомобила, ползвани от съпровождащия шофьор и втория получател, откъдето също са иззети вещи, свързани с изясняването и документирането на случая.

Двамата шофьори, придружаващият ги водач на втория автомобил, получателите на наркотика и синът на единия от тях са задържани за 24 часа.

В момента те пътуват към ОДМВР - Хасково, където се очаква тази вечер да бъдат задържани за 72 часа, добавят от МВР.