"Една прослойка от хора обърнаха реформата в бизнес. За това не се вижда нейния край." Това заяви в ефира на БНТ бившия правосъден министър Антон Станков. По думите му съдебната реформа не трябва да бъде правена въпреки, а трябва да има съгласие. Нужно е да се прецени как ще се отразят в дългосрочен план промените, добави той.

Закриването на спецправосъдието е факт. Остава впечатлението, че се фаворизира европейската прокуратура. Народните представители й гледат с повече доверие. Не е изяснено обаче какви са правата на европрокурорите в националните дела, каза Антон Станков.

Бившият министър изрази притеснение, че може да се очаква атака и към Софийския районен съд. По думите му някои хора биха го описали като реформа.

Гешев подава сигнал до Конституционния съд заради закриването на спецправосъдието

Гешев подава сигнал до Конституционния съд заради закриването на спецправосъдието

Хората, които закриха спецправосъдието трябва да се срамуват, защото това не е в интерес на българските граждани

Станков изтъкна, че вниманието се фокусира върху фигурата на главния прокурор Иван Гешев, а не върху прокуратурата като институция. Това издава конкретните политико-тактически цели, които не са дългосрочни, заяви той.

Бившият министър коментира и темата за войната между МВР и Прокуратура. Тази битка е обречена, прокуратурата има предимство. Нужно е постигането на съгласие, допълни Станков.

По думите му какъв ще е ефекта от закриването на спецправосъдеието ще бъде ясно след 3-4 месеца, сега е рано. "Личното ми мнение е, че спецправосъдието не трябваше да бъде закривано", каза още Станков.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това