Главният прокурор Иван Гешев ще сезира Конституционния съд заради приетите промени в Закона за съдебната власт, съобщава БНТ. Обвинител номер едно не е съгласен с вчерашното решение на парламента, с което на второ четене бе гласувано закриването на специализираните съд си прокуратура.

Иван Гешев отправи обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера от 47-ото Народно събрание на второ четене промени в Закона за съдебната власт.

"Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани - реална борба с организираната престъпност.", заяви главният прокурор.

По думите му специализираните структури са постигнали безспорни резултати, които са признати от европейските ни партньори. Според обвинител номер едно закриването на тези структури е резултат от това, че те работят.

Иван Гешев заяви, че хората, които закриха спецправосъдието трябва да се срамуват, защото това не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности. "Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати.", добави главния прокурор.

Гешев заяви, че ръководството на прокуратурата стои твърдо зад магистратите от специализираните съд и прокуратура и че ще продължи да ги подкрепя.

По думите на главният прокурор интерес от закриването на специализираните структури имат тези кръгове, които хората наричат "олигархия" и "мафия".

Обвинител номер едно благодари на магистратите от спецсъда и спецпрокуратурата за добре свършената работа през годините.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това