За всяка една система е добре да има стабилност и да се работи в дългосрочен план. Честите смени, особено в ръководството, не са отразяват добре. Бившият и сегашният министър на вътрешните работи са хора с опит, които познават системата на МВР. Това заяви пред БиТиВи шефът на Гранична полиция Антон Златанов.

Той подчерта, че е работил добре с Калин Стоянов. По думите му двамата се познават от времето, когато Стоянов е бил ръководител на ГДБОП. Златанов отрече с него да са водени разговори да поеме поста главен секретар на МВР.

Шефът на гранична полиция отчете сериозен спад в опитите за нелегално влизане в страната. Той посочи, че от началото на годината са направени 35 000 опита за нелегално влизане в страната. Златанов поясни, че за същия период миналата година те са били 126 000.

По думите му мигрантският натиск е намалял със 70%. Той подчерта, че най-много мигранти правят опит да минат границата през август септември и октомври. Златанов отчете като успех и неутрализирането на няколко организирани престъпни групи, занимаващи се с каналджийство.

Той поясни, че около 1500 полицаи и още около 700-800 командировани служителите от МВР и армията отговарят за опазването на границата. Златанов отбеляза, че Гранична полиция е получила 160 нови автомобила, а до края на годината се очакват още 200. Разполагаме с модерни оръжия "Глок". Оборудването ни се подобрява с всеки изминал месец, допълни той.

Мигрантският натиск спаднал четири пъти

Мигрантският натиск спаднал четири пъти

МВР се справя, но с цената на много извънреден труд