Главна дирекция "Гранична полиция" получи 40 нови високопроходими автомобила, съобщава БТА.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете за превозните средства.

Автомобилите са закупени по проект "Доставка на МПС за целите на граничния контрол", финансиран чрез Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика за периода 2021 - 2027 г.

Новите коли на ГД "Гранична полиция" са на стойност 69 млн. лв. Превозните средства ще бъдат разпределени в цялата страна.

Очаква се още 300 подобни автомобила да бъдат на разположение на ведомството до края на годината.

10 областни дирекции на МВР и СДВР получиха нови автомобили

10 областни дирекции на МВР и СДВР получиха нови автомобили

Автомобилите са оборудвани с комплекти за извършване на оглед и комплекти са изземване на биологични среди

Пред журналисти Калин Стоянов коментира твърдения на "специалисти по всичко", че новите коли се купуват, за да им е по-удобно на граничните полицаи като се возят. "Да, те ще се возят, но се возят, за да охраняват външната граница на Европейския съюз", посочи той и допълни, че служителите на "Гранична полиция" заслужават новите автомобили.

На журналистически въпрос за състоянието на пътната инфраструктура той отговори, че републиканската мрежа е отговорност на други институции и за него е важно да има добри пътища около оградата по границата. "За момента имам уверението от множество началници, които са основно по българо-турската граница, че при подхода към границата, към възпрепятстващото съоръжение, пътищата вече са поправени благодарение на горските стопанства и на общините. Наш ангажимент е самият път покрай възпрепятстващото съоръжение. Ние също сме взели мерки и в тази посока, не само за ремонтиране на границата там, където има някакви нарушения", посочи Стоянов.