Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска градска прокуратура срещу решението на съда спрямо обвинението, с което продуцентът Нико Тупарев бе арестуван. Първоинстанционната прокуратура искаше Тупарев да бъде задържан в ареста по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери - чл. 203, ал 1 от НК.

Мотивът на прокурора от Софийска апелативна прокуратура за оттеглянето на протеста е несъставомерност на деянието и допуснати процесуални нарушения при привличането на лицето като обвиняем, с което са накърнени правата му.

Такова бе определението и на първоинстанционния съд по обвинението за присвояване на 1 441 000 лв. собственост на дружество.

Самият Нико Тупарев пред БНР днес заяви, че граждански спор да се превръща в наказателен означава за него бухалка.

Продуцентът обясни, че неговият дял в процесната фирма е 85%, а този на съдружника му Александър Тошев е 15%. Той подчерта, че двамата са се разбрали и гражданският спор вече е затворен.

Все пак Тупарев не смята, че някой има интерес да му вземе бизнеса. 

Припомняме, че временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на Върховна прокуратура да извърши цялостна проверка на работата на прокурора в Софийска градска прокуратура Димитър Франтишек Петров, който е и прокурорът срещу Нико Тупарев. Проверката ще обхване периода от 30.06.2021 г. до 28.06.2024 г. Името на магистата обаче е свързвано и с казуса "Осемте джуджета, по което на Пепи Еврото все пак бе повдигнато едно обвинение. Срокът на проверката обаче не обхваща работата на този прокурор по разследването на АКФ, което е от 2020 г. и е за минали периоди. 

Пред журналисти в съдебната палата Нико Тупарев заяви, че е нужно да се направи проверка, включително за психическото състояние и здраве на прокурора Димитър Франтишек Петров, който продължава да поддържа обвинението. Продуцентът, почти напълно убеден, че става въпрос за психическо заболяване, заяви, че "на този прокурор трябва да му се помогне", но и не е допустимо при това положение да се заема такава длъжност и да представлява обществения интерес. Тупарев даде пример с реалититата, които организира от десетилеия, където всички участници минават на проверка за менталното си здрава, тъй като иначе участието им би се сметнало за злоупотреба с тях. А и разликата между нормалните хора и психопатите е наличието или липсата на емпатия, възможността да се мисли и действа от името на друга гледна точка.

Основна грижа в момента на Нико Тупарев е да помогне на Столичното следствия да се изчисти ареста от дървеници.