Петьо Петров - по-известен като Петьо Еврото, е привлечен като обвиняем по случая "8-те джуджета", разследването на Антикорупционния фонд от преди три години. Привличането му е станало на 11 август, съобщават от СГП, които наблюдават делото. Интересното е, че съобщението за това идва не на 11 август, а едва днес - 15 август, когато от Антикорупционния фонд зададоха публично въпроса дали издадената ЕЗА за Петьо Еврото е била оттеглена.

От прессъобщението на прокуратурата става ясно, че Еврото е обявен за общодържавно издирване, а прокурор е "предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване". 

Прокуратурата оттеглила европейската заповед за арест на Петьо Еврото?

Прокуратурата оттеглила европейската заповед за арест на Петьо Еврото?

Той вече не се издирва извън България по информация на Антикорупционния фонд

Същевременно друго досъдебно производство, по което Петьо Петров е бил привлечен в качеството на обвиняем за принуда, е прекратено, а постановлението за привличане като обвиняем е отменено. От информацията за това досъдебно производство става ясно, че делата са отнети по компетентност от Софийска районна прокуратурата и са прехвърлени в Софийска градска прокуратура. Според постановлението по това дело липсват каквито и да е доказателства за престъпление, като дори няма разпит на пострадал от принудата.

За "8-те джуджета" са обвинени още и двама души - прокурор с инициали Д.Д. и съпругата (бившата) на Петьо Еврото - Любена Петрова.

Прокурорът с инициали Д.Д. е обвинен, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице - прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като е върнал иззети веществени доказателства - златни монети на лице, което не е имало право на това (постановление от 18.02.2020 г.). Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

Любена Петрова е обвинена заедно с Петьо Еврото, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, са укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от друг чрез престъпление. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Петьо Петров е бил търсен на известните в страната адреси. Не е открит, заради което е и обявен за общодържавно издирване. Спрямо него е постановена мярка за процесуална принуда - задържане до 72 часа.

Припомняме, че при първото разследване от прокуратурата извършиха обиск в дома на Илия Златанов и обявиха, че именно там са открили въпросните монети.

СДВР няма сигнали за полицейски чадъри

СДВР няма сигнали за полицейски чадъри

Пепи Еврото вече е извън България?

Припомняме, че според справката на самата прокуратура, представена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов през ВСС, се констатираха "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура", по които обаче не е направено абсолютно нищо. 

Месец преди това, на 28 май се появиха снимки на Сарафов в едноименния ресторант на среща с бившия следовател Петьо Петров-Еврото, но по думите на самия Сарафов снимката е от преди три години и е направена от частно външно наблюдение на предишния главен прокурор Иван Гешев. Бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Петрова заяви, че лично Сарафов е идвал на работни срещи в ресторанта.

Припомняме, подозрения, че Петьо Еврото е напуснал страната се появиха още по време на неуспешната акция на ГДБОП от 30 май 2023 г. в столичния квартал "Драгалевци", която се проведе след убийството на Красимир Каменов - Къро в ЮАР. Именно покушението бе сочено като мотив за проверката в прословутия ресторант "Осемте джуджета", макар и прокуратурата да не предостави подробности за действията си. Още тогава Еврото бе обявен за национално издирване.

Появи се и информация за подземни тунели под ресторанта, по които Петьо Еврото е успял да избяга от органите на реда. 

Появиха се подозрения и за "вътрешен човек" в системата на МВР, който го е предупредил за предстоящата операция.

Петьо Еврото вече е в Дубай?
Обновена

Петьо Еврото вече е в Дубай?

Напуснал страната през Турция заедно с детето си