Четири преписки и дела са били образувани срещу членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) след като на 12 май внесоха първото предложение за предсрочното освобождаване на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Това е уточнила прокуратурата в отговор до ВСС по повод днешното обсъждане на въпроса за оказван натиск и влияние върху членове на съвета, поставен от министъра на правосъдието Атанас Славов.

За оказания натиск съобщиха самите кадровици при дискусиите по повод внесените две предложения за предсрочно прекратяване на мандата на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Стана ясно, че срещу членове на Прокурорската колегия, които са вносители на предложенията, са започнали проверки от ВКП по повод постъпили срещу тях сигнали. И шестимата вносители са получили призовки да се явят в прокуратурата, за да бъдат разпитани.

Днес на Пленума във ВСС тази тема бе обсъждана, като в нея се включи и врид главения прокурор Борислав Сарафов.

Огнян Дамянов обясни и едно от преписките, която е прераснала в досъдебно производство, че е образувана от служител от администрацията на главния прокурор, но с резолюция на Гешев тя се подлага на лична проверка от прокурор от ВКП, който не е първоинстанционна прокуратура. Но след образуваното вече производство, то е изпратено в СГП, която се заема и не може да върне или да откаже.

По темата излезе и друга информация - че служител от администрацията на Гешев, Николай Марков, шеф на "Връзки с обществеността" е подавал информация до някои медии, които впоследствие са били основание за образуване на досъдебни производства. "Усещанията му бяха за сметка на прокуратурата, а Николай Марков услужливо е преобразувал неговите усещания в сигнал, по който бяхме викани във ВКП", каза още Кузманов.

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който също бе поканен за изслушване пред пленума на ВСС, потвърди за проверките и мнението си, че те са тенденциозни и с цел натиск над членове на ВСС. За него било "стресиращо" проверки да се образуват по такъв начин. Той потвърди, че администрацията на главния прокурор Иван Гешев са писали статии, които са били изпращани до две определени медии. "Те бяха писани от служители на публична комуникация, бяха качвани на сайтовете и след това ставаха повод за образуване на предварителни проверки", обясни механизмът Сарафов. Проверките са правени само от определени прокурори от ВКП с лична резолюция на Гешев.

Калина Чапкънова от прокурорската колегия на ВСС също посочи, че е била викана на разпит във Върховната касационна прокуратура като посочи, че там е бил внесен сигнал от сдружение "Моя страна България" С лидер Ивайло Дражев. Сигналът също е бил в медиите. Георги Кузманов също се явявал на разпит, на който са обсъждани "усещания на Гешев, че е имало натиск да внесем предложението за предсрочното му отстраняване". Говорим само за усещания, които г-н Гешев изпитвал и били основание за образуване на тази преписка", разказа Георги Кузманов.

Всички членове на прокурорската колегия на ВСС посочиха, че не са общували с Гешев, някои от тях заявиха дори, че са получавали обаждания след внасяне на предложението, но не са вдигали нарочно телефона си. Заплахи обаче не са получавали.

Борислав Сарафов обаче се самооневини, тъй като не е имал информация да се образуват такива проверки преди 15 май, когато Гешев демонстративно си скъса оставката.

"Аз се срамувах, че Иван Гешев е главен прокурор. За съжаление, в последните месеци и седмици на Гешев показаха много дефекти на тази институция и показаха, че институцията може да се ползва за лични цели и че има хора, които са готови да следват подобно поведение и да подкрепят такива порочни практики."

Той посочи, че е време прокуратурата да се очисти.

Над 50 висящи и 20 спрени досъдебни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, в момента са обект на проверка за това дали е имало ритмичност в разследването, или са били забавяни, обясни Сарафов пред членовете на ВСС. Той посочи, че ако се установи неоснователно забавяне, ще предложи Инспекторатът към ВСС да направи проверка и да наложи наказания на прокурорите, нарушили служебните си задължения. По думите му проверките за срочност ще бъдат безкрай и ще се правят постоянно. Ще бъде направени проверка и за базите на прокуратурата и как те са били ползвани.

С гласуване пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение справките за проверките, които Върховната касационна прокуратура е започнала и по които е призовавала членове на съвета, инициирали процедурата по предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Пленумът на ВСС обсъди и случая "Осемте джуджета", разследването на Антикорупционния фонд от 2020 г.. Министърът на правосъдието бе изискал справка за това дали има образувани проверки и досъдебни производства от прокуратурата и Инспектората към ВСС, която бе внесена вчера от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Справката е изготвена на 21 юли 2020 г. и констатира "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура", по които обаче не е направено абсолютно нищо. Припомняме и че на 28 май се появиха снимки на Сарафов в едноименния ресторант на среща с бившия следовател Петьо Петров-Еврото, който в момента е обявен за издирване, а по думите на самия Сарафов тя е от преди три години и е направена от частно външно наблюдение на главния прокурор. Бившата съпруга на Петьо Еврото заяви, че лично Сарафов е идвал на работни срещи в ресторанта.

Андрей Янкулов от "Антикорупционния фонд" разказа детайлите около историята за разрива в отношенията между баща и син Илия и Явор Златанови и спора им за "Изамет", както и за последвалите действия и намесата на спецпрокуратурата, като подчерта, че фокус на разследването им винаги е бил фрапантните нарушения при разпореждането с веществени доказателства в спецпрокуратурата. Фрапантни са непрофесионалните, да не се кажат престъпните действия на специализираната прокуратурата, а бившата й ръководителна Маджарова посочи, че това е една "семейна драма". Тя продължава като правосъдна драма, посочи Янкулов. Настоя и че има и второ разследване на подобна мрежа за неправомерно влияние в правосъдието - "Списък за бърз контрол".

Янкулов заяви пред Пленума на ВСС, че именно с институционален инструментариум трябва да разследват случая, не са подавали сигнал, но са били викани за даване на сведения заедно с колегата Николай Стайков. Едва вчера е станало известно от съобщението на прокуратурата, че е имало отказ да бъде образувано досъдебно производство.

На настояване на прокурор Чапкънова да каже първоизточника на разследването и от кого са били сигнализирани в АКФ, Янкулов заяви, че това е журналистическо разследване и отказа да назове източниците си.

Предупреди обаче, че има подадена жалба от пълномощници на Явор Златанов до Европейския съд по правата на човека в Страсбург и тази сума от близо 5 млн. лв., които са иззети, ще я платим всички ние - това е повече от ясно.

Реакцията на Сарафов

Временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че самият той е жертва на казуса "Осемте джуджета", а разплитането му е ключов залог за по-нататъшната нормална работа на прокуратура.

По думите му този казус е бил крит три години и Сарафов научавал само от медиите какво става.

Става дума за безпардонна употреба със спецпрокуратурата, използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси. Самият Сарафов вече е разпоредил проверка по случая на Софийската апелативна прокуратура за действията, свързани с превземането на асансьорния завод, автомобилите, парите и златото, собственост на Златанови. Сарафов заяви, че очаква максимално бързо да бъдат изяснени всички "метастази" на казуса и на какъв етап са действията.

Иначе Сарафов не отрече че познава много добре Петьо Еврото, работили са в едно сграда на "Майор Векилски" 2, но никога не са били в близки отношения, тъй като с него имат съвършено различна ценностна система. Сарафов бил и много внимателен, тъй като знаел, че Еврото и Гешем били в плътна колаборация. Любена Павлова и в момента е с охрана по разпореждане на прокуратурата. Това е срамно както за прокуратурата, така и за полицията."

"Желая му успех, може да стане ключов политик, макар че може би се изказвам с прекалена любезност", посочи още Сарафов и увери, че не е Иван Гешев №2.