"Прокуратурата възложи издирването на Петьо Еврото. Престъплението касае принуда. Продължаваме да го търсим. Проверяваме данни, че някой наш служител е саботирал това търсене".

Това служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред bTV.

Той изтъкна, че не може да знае докъде стигат контактите на бившия прокурор и следовател Петьо Петров, известен като Петьо (Пепи) Еврото. "Доколкото се твърдеше в медиите, възложил съм проверка", каза още Демерджиев. По думите му се извършват претърсвания на места, посочени от прокуратурата. Вътрешният министър посочи, че някои от издирваните лица са популярни. Той заяви, че голяма част от тях не са открити, като не е сигурен за някои, че са били на територията на страната.

Иван Демерджиев коментира и ареста на формалния собственик на дружествата "Изамет" Кристян Христов, който е замесен в скандала, станал известен като "Осемте джуджета". Той подчерта, че в постановлението за задържането му пишело с големи букви, че лицето незабавно трябва да бъде осигурено за процесуално следствени действия.

Демерджиев призова прокуратурата да не мълчи за Петьо Еврото

Демерджиев призова прокуратурата да не мълчи за Петьо Еврото

Вътрешният министър няма информация Петьо Петров да е напуснал страната

"Кристиян Христов предната вечер се е обадил в полицията, за да търси защита и търси начин да изнесе факти и обстоятелства. По-късно отново се свързва с конкретните структури и казва, че няма да дойде на сутринта, а следобед. На сутринта идват прокурорските постановления. Не знаем къде е лицето, отведено е в Софийска районна прокуратура", каза още вътрешният министър.

Той не вижда воля да се скъса този модел, който по думите му не се изчерпва с личността на Иван Гешев. "Хората ги е страх да подават сигнали. Когато са го правели са ставали обекти на разследвания. Ние трябва да създадем среда, в която спокойно да подават сигнали, а институциите да реагират при всеки случай", допълни Демерджиев.

Според министъра на вътрешните работи взривът до автомобила на главния прокурор Иван Гешев е бил подготвен от професионалисти, но не е целял убийство.

Той заяви също, че не изглежда следата на извършителите на убийството на Красимир Каменов - Къро да е българска, но не може да се отхвърли версията, че поръчителят е в България.