Тричленен състав на Апелативен съд - София с председател Пламен Дацов и членове Татяна Грозданова и Петър Гунчев, наложи 20 години затвор на Николай Русинов - Чеци, за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Съдът решава до месец съдбата на Николай Русинов-Чеци

Съдът решава до месец съдбата на Николай Русинов-Чеци

Подсъдимият за убийството на Яна в Борисовата градина може да получи доживотен затвор

Припомняме, 28-годишната Яна Кръстева бе убита в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година в Борисовата градина. Тя е била с приятели от нейната компания, слушали са концерт в парка и са пили. Към 2 и нещо през нощта никой вече не помни да я е виждал.

Убийството предизвика широк обществен отзвук, което накара МВР да предприеме някои прибързани действия, довели до първоначалния арест на оказал се впоследствие невинен гражданин.

На 27 април 2012 г. в 17:30 часа 35-годишният Николай Русинов-Чеци е задържан за убийството на Яна Кръстева. Той е вторият основен заподозрян за жестокото убийство на младата жена. Преди него четири месеца в ареста прекара Пламен Трифонов, но доказателствата за съпричастността му към смъртта на Яна се сринаха.

Русинов е арестуван след пристигането в България на резултатите от ДНК експертизата, направена в Австрия. Заключението й показва, че всички косми, намерени по тялото на Яна, са на Чеци и не е открит нито един на Пламен Трифонов.

През октомври 2014 година Николай Русинов-Чеци бе осъден на доживотен затвор, а по-късно Върховният касационен съд отмени присъдата. След обжалване, присъдата му бе заменена на 19 години затвор.