Експерти бавят финала на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. На днешното заседание се очакваше да се изясни същността на петно с неустановен произход на салфетка от местопрестъплението.

Софийски градски съд обаче е информиран чрез писмо, че експертите не могат да изпълнят поставените задачи. Известно е, че върху част от веществените доказателства е открита кръв. Експертите трябваше да отговорят на въпроса чий е биологичният материал.

В тридневен срок съставът по делото ще проведе закрито заседание, на което ще посочи имената на други експерти, които могат да изготвят заключение. Съдът насрочи ново заседание за 20 октомври от 10.00 ч. , на което да бъде представена експертизата.

Междувременно адвокат Иво Найденов направи искане за измяна на мярката на обвиняемия Николай Русинов - Чеци. Найденов поиска по-лека мярка от „задържане под стража", като настоя тя да бъде променена в „домашен арест".

Според него не е налице опасност от укриване на Чеци, нито от извършване на ново престъпление.

Найденов използва няколко мотива, за да убеди съдебния състав, че подзащитният му няма да се укрие.  По думите му от доказателствата е видно, че Русинов има постоянен адрес в София. Чеци се прибрал в България, след като е разбрал, че органите от досъдебното производство са го обявили за издирване. Според другия адвокат на Русинов задържането на обвиняемия за убийството на Яна е вече извън установения срок. Самият Чеци заяви пред съда, че желае мярката му да бъде променена в по-лека, а именно в „домашен арест".

Въпреки това съдът не прие, че по-леката мярка няма да попречи на хода на съдебното производство и остави Чеци в ареста. Съдиите мотивираха решението си с това, че има реална опасност от укриване на обвиняемия, предвид поведението му след датата на убийството - а именно пребиваването му в чужбина.

Продължаващото задържане на Русинов все още отговаряло на критериите, предвид предстоящата експертиза.

И този път родителите на Яна не присъстваха в зала.