От днес в седем дневен срок арбитражна комисия започва да разглежда колективен трудов спор в МБАЛСМ "Н.И.Пирогов" за определяне на минимално необходимите дейности по време на стачка.

Това са дейности, чието неизпълнение или спиране може да създаде опасност за живота и здравето на гражданите, нуждаещи се от спешна или неотложна медицинска помощ, или постъпили за болнично лечение.

Постигане на споразумение между работодател и работещи по тези дейности е изискване на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Когато двете страни не успеят сами да постигнат такова споразумение, законът дава възможност на всяка от тях да се обърне към Националния институт за помирение и арбитраж и да поиска въпросът да бъде решен от едноличен арбитър или арбитражна комисия.

Арбитражът се провежда по искане на изпълнителния директор на болницата доц. д-р С. Спасков, след като стачният комитет на болницата определи списък с такива дейности и бяха събрани необходимите подписи за започване на ефективна стачка.

Междувременно днес отново лекари, медицински сестри и санитари, подкрепени и от пациети излязоха на протест.
Арбитражната комисия ще разгледа и реши колективния трудов спор в 7-дневен срок.