В РПУ-Несебър са задържани 10 мъже на възраст от 19 до 37 години, от с.Градец, община Котел, с.Рудник, община Бургас и с.Радецки, община Нова Загора.

Повечето от тях криминално проявени, които в различно съучастие през периода 27 септември - 3 октомври са извършили кражби на общо 6660 м меден проводник от електропроводи в землището на Несебър, съобщи пресцентърът на МВР.

Около 2 часа на 3 октомври в РПУ Несебър е получен сигнал от охраната на "Напоителни системи" ЕАД-Бургас за кражба на проводници от електропроводите на територията на РПУ Несебър.

В близост до електропровод "Полевъд" в землището на с. Оризаре са засечени два съмнителни автомобила ВАЗ, които били спрени за проверка от полицаи от районното управление.

Установено е, че с двете коли с бургаска регистрации се придвижвали : М.М./31 г./ от с. Рудник, връстникът му И.Г., С.К. /20 г./, Г.К./32 г./, Х.Р. /34 г./, Г.К. /37 г./, И.К. /21 г./ и В.Б. /20 г./, всичките от с. Градец, общ. Котел.

Групата пребивавала временно на територията на Несебър, без адресна регистрация, в нерегламентиран палатков лагер в гориста местност.

При извършената проверка в едната от колите е намерена ножица за рязане на ламарина.
От последвалите задържането на мъжете незабавни полицейски действия в палатка, намираща се в лагера, са намерени и иззети меден многожилен проводник без изолация със сечение 50 кв.мм. с общо тегло 172 кг, 2 ножици за рязане на ламарина и колан за катерене по ел.стълбове. Впоследствие са задържани за едно денонощие и П.П. /30 г./ от с. Радецки, общ. Нова Загора и Т.Р. /38 г./ от с. Градец.

Установено е, че задържаните в различна степен на съучастие са извършители на кражби на проводници в района.

В процеса на разследване и провеждане на оперативно-издирвателни действия са установени и изкупвачите на медните проводници - В.К. /32 г./ от Каблешково - управител на изкупвателен пункт за черни и цветни метали, 34-годишната Н.В. от Каблешково и Б.С. /21 г./ от Слънчев бряг. Работата по случая продължава от служители на РПУ Несебър.