Задържани са 13 души за източване над 800 000 лева от банкови сметки, съобщиха от ГДБОП и Софийска градска прокуратура.

Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница и с. Медковец, като в хода на акцията са задържани 11 участници в престъпната схема - двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета.

По първоначални данни в периода от април до август 2023 г., чрез електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български граждани и юридически лица. От тях са нареждани преводи към предварително подготвени банкови сметки и картови трансакции в интернет или към акаунти в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на задържаните. 

Претърсени са и 18 адреса и 6 автомобила, като са иззети мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. Едно от лицата е привлечено към наказателна отговорност за компютърно престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.

Останалите десет обвиняеми са привлечени за изпиране на пари - престъпление по чл. 253, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Трима от обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, седем са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер между 5 000 и 10 000 лв., а един от обвиняемите е с подписка.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. Предстои да бъде направено искане от СГП за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите, които са задържани за срок до 72 часа.

По-късно Асен Кунчев, началник отдел кибератаки и финансови измами в интернет към ГДБОП, коментира през БНТ, че източването на банковите сметки на жертвите е ставало чрез фишинг кампания, която е включвала имейли от името на банки, в които се иска потвърждение на парола за онлайн банкирането или такива, които са изисквали свалянето на определен файл. 

Той обясни, че източените пари са пращани по сметки на финансовите мулета, които предварително са откривани в български банки. След това парите са теглени от банкомати. Кунчев уточни, че източените пари са между 800 хил. лв. и 1 милион лева 

Общо участниците са били 15, като стана ясно, че са задържани и още двама, отделно от първоначалните 11 арестувани. 

Мним адвокат източил хиляди от обезщетения с фалшиви пълномощни

Мним адвокат източил хиляди от обезщетения с фалшиви пълномощни

Той се възползвал от неграмотни хора, загубили близки при катастрофи