Арестувани са 9 души при спецакция срещу конвенционалната престъпност в Свищов, съобщиха от местната полиция. Акцията е под ръководството на Районна прокуратура и под наблюдението на Окръжна прокуратура.

Арестуваните са обвиняеми по различни обвинения. Повечето от тях са криминални - за грабеж, принуда, кражби, притежание на наркотични вещества и неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа. Има и обвинени за нарушаване заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

На един от обвиняемите за кражби е с постоянен арест. С полицейски мерки до 24 часа са задържани други 8 лица. Сред арестуваните е и човек, обявен за общодържавно издирване по досъдебно производство.

При акцията са проверени 51 автомобила и 79 граждани. Съставени са 10 акта, от тях 6 по Закона за движение по пътищата, 2 по Закона за гражданската регистрация и 2 по Закона за българските лични документи. Наложени са 25 глоби по фиш, заснети са 145 видеоклипа за скорост.

Започнати са две досъдебни производства за отглеждане на растения от рода на конопа. Образувани са три бързи производства - за държане на наркотични вещества, шофиране в нетрезво състояние и за управление на нерегистриран мотопед, без необходимата правоспособност. Заведени са две преписки - за акцизни стоки без бандерол и възпрепятстване на служител на реда да изпълни задълженията си по служба. Разкрити са извършителите на 4 престъпления - 2 кражби, унищожаване и повреждане на уличен кафе-автомат и присвояване на лек автомобил.

В акцията участваха полицаи от Свищов и от Велико Търново.