Задържаха Асен Генов - едно от лицата на „Протестна мрежа". Генов е отведен в Трето РПУ в София тази сутрин, след като той и още няколко души са боядисали паметника пред входа на централата на БСП.

Според негови близки, цитирани от БГНЕС, арестът е осъществен именно на ул. "Позитано" 20, където се намира централата на столетницата.

Преди малко повече от час Генов написа в личния си Фейсбук профил: „Задържаха ни в трето рпу".

Повече информация от МВР не споделят, но пък потвърждават за задържането на Генов. Това е станало към 05.10 часа тази сутрин, посочват те.

Малко по-късно комисар Ивайло Спиридонов от СДВР коментира пред БНР, че освен Асен Генов са задържани още 5-ма души и всички те ще останат в ареста за 24 часа.

Четирима от изрисувалите паметника пред Позитано - членове на ДСБ
Още...

Той обясни на кратко случилото се - докато патрул на 3-то РПУ обхождал района си, около 5:00 часа пред "Позитано" 20, са забелязани шест души със спрейове и ръкавици да боядисват монумента, намиращ се на една от страните на входа на централата на БСП.

Лицата са задържани - четирима мъже и две жени. В момента в 3-то РПУ се работи с тях.

Разпоредили сме на полицаите да не се интересуват кой е блогър и кой е активен участник в протестите, а лицата, които нарушават обществения ред с вандалски прояви или престъпления, да се задържат по съответния ред, така че това кой е извършвал тези прояви не ги интересува, обясни Спиридонов.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев определи акта на поругване като абсолютно вандалски и поясни, че проверка на МВР ще установи какви да са санкциите към Асен Генов.