Арестуваха четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца, съобщиха от МВР. Те са били в различни области на България - Бургас, Варна и София и са имали различни професии.

Един от арестуваните бил работник на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен. В едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.

Четиримата са притеснявали деца от страната. Установено е, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви те са използвали основно Фейсбук, а след спечелване на доверието на жертвите, комуникация продължавала чрез чат приложения.

След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ - Homeland Security Investigations. Те засекли кореспонденция в чат приложението "KIK" по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

Служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП са извършители на арестите. Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата. От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.