Двама българи са били задържани заради измама с банкови карти в квебекския град Шамбли, на около 25 км югоизточно от Монреал, предаде БНР като се позова на информация на изданието "Журнал дьо Шамбли".

Задържаните са Валери Георгиев на 46 години и Ивайло Маринов на 40 години.

Те са били задържани още на 8 февруари сутринта в градчето пред банкомат на финансовата група Бе Ем О (BMO).
Заловени са, тъй като банката поискала от полицията да наблюдава по-внимателно нейните банкомати в града, след възникнали съмнения за клониране на дебитни карти.

При задържането им, у българите са открити електронно устройство за разчитане на данните от картите, както и поставено на банкомата друго подобно устройство.
Чрез електронните устройства двамата българи разчитали данните от вкараните в банкомата дебитни карти. Устройствата препращали данните до компютрите на българите.

Полиция претърсила и хотел в Бушервил, където била главната квартира на българите. Оттам били конфискувани компютри и устройства за производството на клонирани карти.

Срещу българите са повдигнати няколко обвинения, сред които за производството на клонирани карти, за притежаване на оборудване за подобно производство, за незаконното използване на компютри с оглед събиране на данни за извършване на измами.