Арестуваха двама мъже, ограбили общопрактикуващ лекар в село Бояново. Решението за ареста е на районната прокуратура в Елхово.

Георги С. и Румен Д. са обвинени за това, че на 23 януари 2019 г. в село Бояново, община Елхово, откраднали мъжка чантичка с лични документи, както и два златни медальона, златна гривна, два мобилни телефона и сумата от 7 090 лева. Собственик на ограбеното е лекар, който практикува в селските райони. При кражбата те удряли и ритали пострадалия.

Според Дойчин Дойчев - Административен ръководител на Ямболската окръжна прокуратура, става дума за добре подготвено и предварително замислено престъпление, чиито следи са заличавани.

Пострадалият е лекар, а по тези малки населени места изключително трудно идват медици, които да обслужват населението. "Именно поради тази причина бе изключително важно да се реагира бързо и престъплението да бъде разкрито, тъй като е важно да се въздейства превантивно при посегателства срещу лекари", допълни Дойчев.

Ръководителят на Районната прокуратура в Елхово Стойко Иванов акцентира, че извършеното престъпление е тежко по смисъла на българския наказателен кодекс. Наказанието при него е затвор от 3 до 10 години.

Престъплението е с изключителна обществена опасност, като за последните 9 години на територията на общините Елхово и Болярово не е имало случай с посегателство над медицинско лице.

Съдът ще разгледа искането за постоянен арест на двамата на 22 март 2019 г. Обвиняемите са разпитани пред съдия. Те са направили пълни самопризнания за извършеното от тях престъпление.

Двамата мъже имат предходни осъждания. Георги С. има присъди за изнасилване и шофиране след употреба на алкохол с 1,2 промила, а Румен Д. е осъждан за кражба.

Комисар Христов посочи, че престъпното деяние е извършено с предумисъл. Пострадалият е бил причакан в дворното място на къща, която обитава. Нанесени са му удари с ръце и крака, а също така и с тъп предмет. Обвиняемите са имали предварителна информация, че пострадалият разполага с тази сума в деня на извършване на грабежа.

Те са опитали да заличат следите си, горили са част от откраднатите вещи, а част от тях са открити в септична яма, където са били укрити. Там са намерени и парите, както и златен медальон, собственост на пострадалия.