Полицаи от три районни управления са задържали криминално проявен, сочен за знакова фигура при телефонните измами. Мъжът с инициали Н.А. е на 43 години от град Ветово, Русенско, съобщиха от МВР

Престъпникът е задържан, след като успял да измами 68-годишна жена от Генерал Тошево. На 24 януари около 15:00 часа на домашния телефон на жената се обадил мъж, представящ се за служител на МВР. Според добре познатата схема, той казал, че се провежда акция за залавяне на телефонни измамници и е необходимо нейното съдействие. Малко по-късно жената оставила сумата от 12 450 лева, 100 евро, 50 английски лири и 19 грама златни накити пред входа на жилището си.

Извършителят на деянието е бил засечен и задържан в района на централата жп гара в Русе. Установено е, че той е съпричастен към извършена втора телефонна измама в град Генерал Тошево на 25 януари, при която 70-годишен мъж е предал сумата от 300 лева за капаро за радиатори.

Златните накити и парите в лева, евро и английски лири са иззети. С прокурорско постановление мярката на Н.А. за задържане е удължена на 72 часа. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Вчера при полицейската операция в Силистра е заловен 20-годишният А.Р. - жител на шуменско село минути преди да се качи на автобус за Русе, съобщиха от МВР. Акцията е след получени 2 сигнала за телефонни измами.

В първия случай около обяд 65-годишна силистренка изтеглила от банка спестяванията си - 3630 лв., и ги поставила под гумата на паркиран лек автомобил в района на Дунавския парк.

Три часа по-късно 82-годишна жена от село Айдемир приготвила сумата от 3705 лв., качила се на автобус за Силистра и предала парите на непознат на спирката в района на болницата.

При обиска на 20-годишния арестуван, била намерена и сумата от извършените през деня телефонни измами. Мъжът, който до момента няма регистрирани криминални прояви, е задържан за срок до 24 часа. Установени са данни за съпричастността му към извършените в края на миналата седмица три телефонни измами в областния град.

За пореден път от полицията напомнят:

Бъдете особено внимателни, ако получите обаждане с искане на пари. Запомнете - няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте исканата сума и ценности през балкона и не ги оставяйте под контейнери, пейки, кошчета или на други места, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, търсете обратна връзка, свържете се с полицията на тел.112.

Говорете за телефонните измами с възрастните си близки - обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.