Бившият министър на отбраната Николай Цонев е задържан във Военна болница, съобщиха от МВР.

Той е арестуван като част от провеждащата се в столицата съвместна операция на ДАНС, МВР, НСлС и СГП.

От МВР посочват, че е задържан и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров.

Той е посредничил, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу бившия военен министър за нанесени щети в размер на над 120 милиона лева.

Сантиров е задържан в дома му в столичния квартал „Гоце Делчев".

Днес е Велики Четвъртък според православния календар, един хубав ден преди Разпети петък. Ще разпънем трима - един бивш министър, един съдия и един бивш главен секретар на Министерство на финансите.
Прокурор Р. Василев

От МВР допълват, че освен съдията, при съвместната операция е арестуван и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Това е станало в офис на бул. „Патриарх Евтимий", докато той е предавал на следовател от НСлС сумата от 20 000 евро.

Парите били предложени от бившия министър на отбраната Николай Цонев чрез посредничеството на задържания Попов и на съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров.

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев потвърди за арестите.

Днес е Велики Четвъртък според православния календар, един хубав ден преди Разпети петък, заяви той.
Днес ще разпънем трима, коментира още Василев и добави - един бивш министър, един съдия и един бивш главен секретар на Министерство на финансите.

На брифинг в МВР зам.-главният прокурор Бойко Найденов разказа, че преди около 3 седмици следовател от Националното следствие е подал сигнал, че му е предложен подкуп от негов колега и приятел - действащ съдия в СГС.

Следователят е трябвало да осуети наказателно преследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за сключена неизгодна сделка за изграждане на оптичен кабел „Странджа 2" на стойност 120 млн.лв.

Найденов уточни, че е образувано досъдебно производство, а доказателствата са събрани съвместно с МВР и ДАНС.

Уточнено е участието на всяко едно от лицата - кой предлага подкупа, кои са посредниците, на кого да се предадат парите и какво се иска срещу тези пари.

Днес сутринта в нотариална кантора е бил повикан следователят, където е трябвало да му бъдат предадени парите, съобщи Найденов и добави, че тъй като органите на реда са били подготвени, задържането е извършено на място.

Наказателната колегия на СГС трябва да реши какво да направи, когато прокуратурата поиска постоянно задържане за своя колега. Разрешенията за използване на СРС-та не са издадени от СГС.
Още...

По думите на Найденов подкупът е предложен от Николай Цонев, а като посредници са използвани бившият главен секретар на министерство на финансите Тенчо Попов и съдията-магистрат Петър Сантиров.

Найденов отбеляза, че Попов и Цонев са били близки по партийна линия (Попов е служител в МФ в кабинета на НДСВ, а Цонев и военен министър от квотата на НДСВ в Тройната коалиция, б.р.), а Попов и съдия Сантиров имат роднинска връзка по линия на съпругите им.

Събрани са достатъчно данни да се смята, че въпросната сделка е изключително неизгодна, като се отчетат изискванията на НАТО.

Имаме достатъчно основания да повдигнем обвинение към Цонев, че е предложил дар на длъжностно лице за това да не изпълни своите задължения по разследването, използвайки посредничеството на бившия главен секретар на министерство на финансите Тенчо Попов и на съдията от СГС Петър Сантиров", заяви Найденов и добави, че Сантиров се е познавал със следователя, поради което се е ползвал с неговото доверие.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев подчерта, че по време на задържането не е използвана физическа сила, а само помощни средства - задържаните са изведени от местата, където са били с белезници.

Следователят трябва да бъде поздравен, тъй като е рискувал много. Подкупът е т. нар. щастливо престъпление - и двете страни са доволни. Но в случая колегата беше достатъчно доблестен, изтъкна още Бойко Найденов