Главният архитект на община Асеновград Константин Атанасов е арестуван. Окръжната прокуратура в Пловдив го е привлякла като обвиняем за подкуп, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че в петък агенти на ДАНС и "Икономическа полиция" влязоха в общината. Те проверяваха документацията за обществените поръчки. Извършваха се разпити и обиски. Бе образувано досъдебно производство за корупционни престъпления срещу чиновници на общината.

Разследват за корупция служители на община Асеновград

Разследват за корупция служители на община Асеновград

Претърсват се адреси в София, Пловдив и Асеновград

Атанасов е привлечен като обвиняем за това, че през ноември миналата година е поискал 8000 лв. подкуп от управителя на клон на Акционерно дружество в Асеновград и на 8 декември е получил сумата. Тя му е връчена от Митко Захариев.

Главният архитект поискал подкупа, за да съгласува идеен инвестиционен проект.

От прокуратурата поясняват, че деянието е извършено от човек, заемащ отговорно служебно положение, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

За престъплението, в което Атанасов е обвинен, законът предвижда затвор от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лв. и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия и дейност.

ДАНС влезе в община Асеновград

ДАНС влезе в община Асеновград

Проверяват се обществените поръчки

Прокуратурата е повдигнала обвинение по същото разследване и на Митко Захариев за това, че е дал подкуп на главния архитект на община Асеновград, за да съгласува идеен инвестиционен проект на клон на Акционерно дружество. Захариев може да получи до 6 години затвор и глоба до 5000 лева.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа.