Арестуваха мъж за физически и психически тормоз спрямо съпругата си.

57-годишният мъж е обвинен за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. Престъпленията са с висока степен на обществена опасност.

При разследването е установено, че пострадалата и подсъдимият са сключили брак през януари тази година. Двамата живеели в имота на жената в монтанското село Якимово.

Отношенията помежду им обаче се влошили. Мъжът злоупотребявал с алкохол и оказвал физически и психически тормоз спрямо съпругата си.

Пускат мобилно приложение за сигнали от жертви на домашно насилие

Пускат мобилно приложение за сигнали от жертви на домашно насилие

Очаква се то да заработи от ноември

След пореден инцидент в края на август 2023 г. тя подала молба в съда по реда на Закона за защита от домашното насилие. Спрямо насилника била издадена заповед за защита, с която му били наложени мерки, включващи въздържане от извършване на актове на домашно насилие, забрана да доближава пострадалата до дома и местоработата ѝ, както и до местата за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от 50 метра за срок от 18 месеца.

Въпреки наложените му мерки обаче обвиняемият продължил да тормози съпругата си.

Около 12,30 часа на 10 ноември той се намирал пред магазин в селото, когато забелязал жена си. Отправил обидни думи и хвърлил камъни към нея. Последвал я и я ударил с юмрук в лицето, вследствие на което жената паднала.

Случаите на домашно насилие - 60% повече от началото на годината

Случаите на домашно насилие - 60% повече от началото на годината

Най-много са те в областите Велико Търново и Перник

Пострадалата подала сигнал на телефон 112 и била незабавно откарана в болница за преглед и освидетелстване.

При разследването са събрани доказателства за виновността на мъжа. Той е осъждан, криминално проявен и има висящо наказателно производство спрямо него. През тази година са заведени няколко жалби за отправени от него заплахи с убийство.

Решението на Районния съд в Лом мярка подлежи на обжалване пред въззивната инстанция.