Магистрални полицаи от областната дирекция установиха група непълнолетни, които в продължение на месец поставяли камъни на пътното платно на главен път І-8 в района на Божурище и с действията си предизвикали редица пътни инциденти с материални щети.

Колегите им от РУ-Сливница също се включили в действията по разкриване на извършителите, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Седем пътнотранспортни произшествия били регистрирани за времето от 6 април до 3 май в района на 43-ти км, платното посока София. Всички инциденти били причинени от поставени на пътя камъни и бетонни отломки или остатъци от строежи. Катастрофите ставали в късните вечерни часове на едно и също място.

Анализирайки ситуацията, полицаите стигнали до извода, че деянието е умишлено, извършено от едни и същи хора и предприели наблюдение на целия район. Вечерта на 6 април катастрофирал лек автомобил "Фиат Пунто", като пострадала цялата предна част на колата - счупена броня, престилка, радиатор.

На 10 април в поставените на пътя камъни се блъснало "БМВ" - седма серия, собственост на германски гражданин. При сблъсъка се отворили двете въздушни възглавници и се счупила предната престилка.

Скоро след това по пътя профучала линейка, която превозвала пациент с тежък инсулт. При удара с камъните пострадала бронята и цялата ходова част на возилото. За малко специализираният автомобил не се преобърнал и не се стигнало до много по-сериозни последствия.

Две минути след катастрофата с линейката, станал трети пътен инцидент - лек автомобил "Опел Омега" се блъснал в камъните като този път щетите били по-леки.

Поредната катастрофа станала на 18 април, когато около 23 часа лек автомобил "БМВ" се блъснал в поставените шахматно камъни на пътя - счупени били картер, маслена помпа,  цялата долна част на двигателя.

На 3 май станали още два пътни инцидента - две аудита - "Ауди 100" и А3 били потрошени в предната си част.

Вечерта на 4 май при поредното поставяне на камъни на пътя извършителите били забелязани от полицейски автопатрул. Последвала гонитба из крайпътните ниви и единият от авторите на деянието бил заловен.

В хода на разследването станало ясно, че в групата били още четири местни момчета. На непълнолетните са снети обяснения в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. Проведени са беседи както с децата, така и с родителите им. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура-Сливница по компетентност.