В Созопол е задържан Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това обявиха от прокуратурата, които информират за действията си по сигнала на шефа на БНБ Иван Искров.

Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев.

За арестувания Русев са налице доказателства, че лично е разпоредил посочените от БНБ суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.

В сигнала до прокуратурата се посочва, че на 8 юли БНБ е уведомена от квесторите на КТБ за извършено на 19 юни 2014г. (ден преди квестурата и поставянето на КТБ под особен надзор) неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:

- 93 139 500 евро;
- 23 657 575 лева;
- 45 000 щатски долара.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.

Вчера, 10 юли, като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл. 203 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова, главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража".

Прокуратурата съобщава също така, че са разпитани изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи.

Междувременно обаче финансистът Стоян Александров коментира пред bpost, че „арестуваният" шеф на Управителния съвет на КТБ Орлин Русев всъщност е защитен свидетел по делото за КТБ.

Той обясни, че двама от висшия мениджмънт на банката са сигнализирали органите на реда за изтеглените милиони в брой. Те обявили, че не са били съгласни с финансовата операция. Банкерите вече са със статут на защитени свидетели.