Архив news.bg
Близо 500 бели пластики, предназначени за изработване на неистински банкови карти иззеха силистренските антимафиоти.

Задържан е 28-годишен мъж. Наложена  му е постоянна мярка задържане под стража, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пластиките са иззети при специализирана операция на служители от сектор „Борба с организираната престъпност" в Силистра.

Спецполицаите засекли двама силистренци - на 28 и 27 години в централната част на града. Двамата носели пакет, в който при проверката били открити 498 бели пластики с магнитна лента, наподобяващи по вид и размер банкови карти.

Криминалистите открили и устройство за четене на магнитни носители. Сред личните документи и оригиналните банкови карти на 28-годишния мъж също били намерени фалшифицирани пластики с магнитна лента.

След 24-часовото им задържане, с прокурорско разпореждане мярката за неотклонение на 28-годишния силистренец е удължена за още 72 часа.

По-късно, с разрешение на Силистренския окръжен съд, е извършено претърсване в дома му и в дома на негов 33-годишен съучастник.

Оттам са намерени и иззети компютърна конфигурация, микрокамери, платки с монтирана електроника, гнезда за SIM-карти с допълнително вграден лентов кабел, инструмент за фина обработка на пластмаса и метал и профили с неправилна форма.

Припомняме, само преди десетина дни Варненският апелативен съд постанови ефективни присъди от 2,5 години за двамата задържани, след като през септември 2006 г. антимафиоти от Силистра ги заловиха с голямо количество електронна техника за изработване на фалшиви банкови карти.

За подобно престъпление 28-годишният мъж от Силистра е изтърпявал ефективна присъда и в Гърция.

В късния следобед вчера Силистренският окръжен съд постанови постоянна мярка задържане под стража. Работата по изясняване и документиране на случая продължава.